Persoon bekijkt opbrengst zonnepanelen op tablet

Opbrengst zonnepanelen: wat is het rendement en de terugverdientijd?

Veel mensen plaatsen zonnepanelen om te besparen op hun energiekosten. Het is daarom dus een investering die zichzelf terugverdient. Maar wat is nu precies de opbrengst of het rendement van zonnepanelen? En hoe snel heb je je installatie terugverdiend? Dit is afhankelijk van een aantal factoren. Hieronder lees je hoe je dit kunt berekenen voor jouw situatie.

Ontdek onze diensten voor zonnepanelen

Wat is de opbrengst van zonnepanelen?

De opbrengst of het rendement van zonnepanelen is de hoeveelheid elektriciteit die een zonnepanelensysteem produceert. Dit wordt meestal uitgedrukt in kilowattuur (kWh) per jaar.

Factoren die de opbrengst van zonnepanelen beïnvloeden

  • Het vermogen van je zonnepanelen: het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in wattpiek (Wp). Hoe hoger het vermogen, hoe meer elektriciteit de panelen kunnen produceren.
  • Oriëntatie en hellingshoek: zonnepanelen die naar het zuiden gericht zijn met een hellingshoek van 30 tot 40 graden brengen in theorie het meeste op. Maar een combinatie van oost- en westgerichte panelen is vaak voordeliger, omdat ze een groot deel van je dagelijkse energiepieken opvangen. ’s Morgens leveren je oostelijke panelen elektriciteit, ’s avonds doen de westelijke het werk.
  • Locatie: hoe meer zonlicht, hoe groter de opbrengst. In België kan 1 kWp aan zonnepanelen ongeveer 850 kWh per jaar opwekken.
  • Schaduw: schaduw van bomen, gebouwen of andere obstakels kan de opbrengst behoorlijk verminderen.
  • Onderhoud: door je zonnepanelen af en toe schoon te maken, kun je de opbrengst maximaliseren.

Hoeveel kun je besparen met zonnepanelen?

Huizen met zonnepanelen

Volgens officiële cijfers van de Vlaamse energieregulator neemt een doorsnee gezin met zonnepanelen 36% minder energie af van het net. Dit betekent dus dat je gemiddeld 36% van de elektriciteit die je zonnepanelen produceren meteen verbruikt. Hierdoor kun je op jaarbasis honderden euro’s besparen op je energiefactuur.

Je moet die 36% natuurlijk wel afwegen ten opzichte van de energie die je zonnepanelen zullen opbrengen. Hieronder lees je hoe je die opbrengst berekent.

Opbrengst of rendement van je zonnepanelen berekenen

Om de opbrengst van je zonnepanelen te berekenen, moet je weten wat het precieze vermogen is. Dit vermogen wordt uitgedrukt in wattpiek (Wp). Dat is het maximale vermogen, als je rekening houdt met de optimale hoeveelheid zonlicht in de meest ideale omstandigheden. Hoe meer wattpiek, hoe hoger de productiviteit van je zonnepanelen.

Als je wilt berekenen hoeveel je zonnepanelen mogelijk kunnen opbrengen, dan moet je het aantal wattpiek omrekenen naar kilowattuur (kWh), namelijk de eenheid waarin het verbruik van je elektriciteit wordt uitgedrukt.

Om wattpiek om te zetten naar kilowattuur hanteren we een omrekenfactor van 0,9 (of 0,897 om exact te zijn). Dat is de omrekenfactor die de Vlaamse energieregulator gebruikt. Een zonnepaneel van 400 Wp levert dus 360 kWh per jaar op, op voorwaarde dat het paneel naar het zuiden gericht is.

Rekenvoorbeeld

Je hebt een gezin van 4 personen en je verbruikt elk jaar 4.000 kWh. Een zonnepaneel is gemiddeld 90% efficiënt. Dit betekent dat je ongeveer 4.444 Wp nodig hebt (4.000 / 0,9 = 4.444 Wp). Neem je zonnepanelen met een piekvermogen van 400 Wp, dan heb je dus 11 zonnepanelen nodig (4.444 / 400 = 11).

Doe je eigen simulatie

Met KBC Brussels Mobile simuleer je eenvoudig hoeveel je kunt besparen met zonnepanelen voor jouw persoonlijke situatie en hoeveel de installatie je kost. Zo bereken je ook vlot de terugverdientijd.

Terugverdientijd van zonnepanelen

De terugverdientijd van zonnepanelen is de periode die je nodig hebt om de investering terug te verdienen door te besparen op je energiefactuur. Deze tijd varieert naargelang:

Houd ook rekening met de volgende elementen om te bepalen of zonnepanelen wel of niet voordelig zijn voor jouw situatie:

  • de levensduur van je zonnepanelen: gemiddeld rond de 25 tot 30 jaar
  • de ligging: schaduwinval, hellingsgraad en regio van je woning
  • eventuele premies
  • kosten voor het laten schoonmaken van je panelen (meer kosten als je in een bosrijke omgeving woont)

Gemiddeld heb je je zonnepanelen op 8 jaar terugverdiend in Vlaanderen en Wallonië. In Brussel kun je je installatie op 5 jaar terugverdienen, omdat je naast de besparing die je maakt ook groenestroomcertificaten kunt krijgen.

Hoeveel je zonnepanelen opbrengen en hoeveel je bijgevolg kunt besparen op je energiekosten hangt dus van heel wat factoren af. Met de dienst ‘Zonnepanelen en batterij’ in KBC Brussels Mobile kun je eenvoudig een simulatie maken van de geschatte opbrengst en kosten van je zonnepanelen.

Als je interesse hebt, kun je ook een vrijblijvende offerte aanvragen bij betrouwbare aannemers uit het netwerk van onze partner Impact Us Today. Ze nemen binnen de 5 werkdagen contact met je op om een afspraak te maken.

Ontdek onze diensten voor zonnepanelen

Veelgestelde vragen

Voor een volledige zonnepaneleninstallatie mag je rekenen op gemiddeld 3.500 tot 5.700 euro, inclusief installatiekosten en exclusief btw. De precieze kosten van je zonnepanelen hangen af van onder meer het type installatie en het aantal panelen. Hoeveel panelen je laat plaatsen, is dan weer afhankelijk van je verbruik.

Lees hier meer over de prijs van zonnepanelen

Een doorsnee huishouden verbruikt op jaarbasis ongeveer 3.500 kWh energie. Als je rekening houdt met panelen van 400 wattpiek en toekomstige veranderingen zoals een elektrische auto of een warmtepomp, dan doe je er goed aan om 10 tot 12 zonnepanelen te plaatsen.

Lees hier meer over het aantal zonnepanelen

Je kunt zelf zonnepanelen installeren, maar het is een hele uitdaging waarvoor je gespecialiseerde vaardigheden nodig hebt. Zo heb je kennis nodig van elektrische systemen en dakwerken. Werken op hoogte en met elektriciteit brengen bovendien risico’s met zich mee. Als je je panelen zelf installeert, kan dit ook een invloed hebben op de garantie.

Lees hier meer over de installatie van zonnepanelen

Zonnepanelen gaan over het algemeen 25 tot 30 jaar mee. Verschillende factoren kunnen de levensduur beïnvloeden:

  • de kwaliteit van de panelen
  • een correcte en professionele installatie
  • regelmatig onderhoud
  • omgevingsfactoren, zoals gebieden met veel sneeuw of zeer warme temperaturen

De prijzen van zonnepanelen zijn dan wel gedaald, het blijft een grote kost. Je kunt bij KBC Brussels een lening aanvragen aan een scherper tarief dan andere KBC Brussels-leningen. We noemen dit de energielening. Voor meer informatie hierover kun je terecht op deze pagina. Let op, geld lenen kost ook geld.

De KBC Brussels-Energielening is een lening op afbetaling. Kredietgever: KBC Bank NV, Havenlaan 2, 1080 Brussel, BTW BE 0462.920.226, RPR Brussel, FSMA 026256 A. Onder voorbehoud van goedkeuring van je kredietaanvraag door KBC Bank NV.