De installatie van zonnepanelen: alles wat je moet weten
Zonnepanelen zijn een slimme investering als je wilt besparen op je energiefactuur. Zonne-energie is bovendien goed voor het milieu, en dus ook voor de EPC-score en waarde van je woning. Het proces om zonnepanelen te installeren kan echter ingewikkeld lijken. Hoe gaat de installatie in zijn werk? Hoe vind je een betrouwbare zonnepaneleninstallateur? En kun je zonnepanelen ook zelf installeren? Lees hieronder alles wat je moet weten over het plaatsen van zonnepanelen.
Waarom kiezen voor zonnepanelen?
Veel mensen kiezen voor zonnepanelen omwille van deze voordelen:
- Je bespaart op je energiefactuur. Door je eigen elektriciteit te produceren met zonnepanelen kun je jaarlijks honderden euro’s besparen op je energiekosten. De zonne-energie die je niet verbruikt, lever je aan het net. Daarvoor krijg je een vergoeding van je energieleverancier.
- Je woning stijgt in waarde. Huizen met zonnepanelen doen het vaak beter op de vastgoedmarkt. Energiezuinig wonen is voor veel kopers een doorslaggevende factor.
- Je bent minder afhankelijk van je energieleverancier. Zo ben je ook beter beschermd tegen plotse prijsstijgingen op de energiemarkt.
- Het is goed voor het milieu. Zonne-energie is een hernieuwbare energiebron. Door zonnepanelen te installeren, zet je dus stappen naar een duurzamere woning. Zo draag je ook bij aan een beter milieu.
Ook benieuwd naar de minpunten? Lees hier meer over de voor- en nadelen van zonnepanelen.
Hoe gaat het proces om zonnepanelen te laten installeren in zijn werk?
Denk je erover om zonnepanelen te laten installeren? Het proces omvat een aantal stappen.
Informeer je goed op voorhand
Hoewel je de kosten voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen relatief snel kunt terugverdienen, blijft het een aanzienlijke investering.
Hoeveel de installatie je kost en hoeveel het opbrengt, is afhankelijk van onder andere je gemiddelde energieverbruik en het aantal panelen dat je kunt plaatsen. Het is daarom een slim idee om dit op voorhand goed te berekenen.
Laat een gedetailleerde offerte opmaken
De prijs voor de installatie van je zonnepanelen hangt onder meer af van het type zonnepanelen dat je kiest, het aantal, bijkomende materialen en de plaatsingskosten van de installateur. Laat een professionele installateur langskomen en vraag om een uitgebreide offerte die is afgestemd op jouw specifieke situatie. Hoe gedetailleerder je offerte, hoe minder verrassingen achteraf.
De installatie van je zonnepanelen
De installatie zelf duurt meestal 1 tot 3 dagen, afhankelijk van de grootte van het systeem en de complexiteit van je dak. De installateur monteert de zonnepanelen op je dak en sluit ze aan op de omvormer, die de opgewekte gelijkstroom omzet in bruikbare wisselstroom.
Aansluiting en keuring
Na de installatie worden je zonnepanelen aangesloten op je elektriciteitsmeter en getest. Voordat je je panelen kunt gebruiken, moet je ze eerst laten keuren. Dit is een zogenaamde AREI-keuring (AREI = Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties). Hiermee wordt onderzocht of het veilig is om je zonnepaneleninstallatie te starten. De keuring gebeurt door een erkende keurder. Meestal verloopt dit via de installateur van je zonnepanelen.
Goed om te weten: als je zonnepanelen laat plaatsen, verbeteren de energieprestaties van je woning. Je produceert nu je eigen elektriciteit, wat bijdraagt aan de duurzaamheid van je huis. Ben je van plan om je woning met zonnepanelen te verkopen? Laat dan een nieuw EPC-attest (energieprestatiecertificaat) opmaken. Met een betere EPC-score kun je vaak een hogere prijs vragen voor je huis.
Aangifte bij je netbeheerder
Na de installatie en keuring van je zonnepanelen, moet je ze aanmelden bij je netbeheerder. De netbeheerder bepaalt zelf welke documenten je moet indienen voor de aanmelding van je zonnepanelen. Meestal is dit onder meer het AREI-keuringsverslag en andere specificaties van je installatie.
De netbeheerder zal je energieleverancier op de hoogte brengen. Je energieleverancier stuurt je daarna een injectiecontract met bevestiging van je injectieprijzen. Dit is de vergoeding die je krijgt voor de zonne-energie die je niet verbruikt en aan het net levert.
Volg de prestaties van je zonnepanelen op
Nu je zonnepanelen geïnstalleerd hebt, wil je uiteraard graag weten hoeveel ze opbrengen. Veel installateurs, maar ook bepaalde energieleveranciers, bieden monitoringsystemen aan via een handige app op je smartphone. Zo volg je de prestaties van je zonnepanelen gemakkelijk op.
Hoe kies je een installateur van zonnepanelen?
Er zijn heel wat aanbieders en installateurs van zonnepanelen op de markt. Je wilt een partij die je adviseert over de beste materialen en methoden voor jouw situatie en iemand die het werk professioneel uitvoert. Maar ook na de plaatsing moet je kunnen rekenen op je installateur bij vragen, advies of dienst na verkoop.
Hoe kun je inschatten of het een goed idee is om met een bepaald bedrijf in zee te gaan? Enkele tips.
Kies voor een gecertificeerde installateur
Het is logisch dat je verwacht dat je zonnepaneleninstallateur voldoende ervaring heeft in het plaatsen van zonnepanelen, maar check ook of je installateur gecertificeerd is. Zo weet je zeker dat je met een expert te maken hebt.
De Vlaamse overheid reikt een ‘certificaat van bekwaamheid’ uit aan installateurs van groene-energiesystemen die een opleiding volgen en slagen voor een examen. Zo’n certificaat is gedurende 7 jaar geldig. Installateurs met dit certificaat van bekwaamheid worden ook wel RESCert-installateurs genoemd.
Kijk naar de garanties en service
Net zoals bij elke installatie, kan er ook iets fout lopen. Denk bijvoorbeeld aan een fout in de installatie of een defect paneel. In dat geval is het belangrijk dat je kunt vertrouwen op een waterdichte garantie en dienst na verkoop.
Vraag een gedetailleerde offerte
Zonnepanelen zijn een aanzienlijke investering. Je betaalt niet alleen de kosten van de panelen, maar ook de plaatsingskosten en eventuele bijkomende materialen. Het is logisch dat je daarom op voorhand een duidelijk overzicht van de kosten wilt zien. Een betrouwbare partij zal je doorgaans een gedetailleerde en transparante offerte bieden. Zo heb je geen verrassingen achteraf.
Luister naar de ervaring van anderen
Ken je iemand die onlangs zonnepanelen heeft laten installeren? Vraag eens naar de bevindingen. Of lees beoordelingen van klanten. Zo kun je beter inschatten wat je kunt verwachten.
Zonnepanelen zelf installeren, kan dat?
Je kunt zelf zonnepanelen installeren, maar het is een hele uitdaging waarvoor je gespecialiseerde vaardigheden nodig hebt. Zo heb je kennis nodig van elektrische systemen en dakwerken. Werken op hoogte en met elektriciteit brengen bovendien risico’s met zich mee. Als je je panelen zelf installeert, kan dit ook een invloed hebben op de garantie.
Er komt dus wel wat kijken bij het installeren van zonnepanelen. Gelukkig kan het ook eenvoudig! Met de dienst ‘Zonnepanelen en batterij’ in KBC Brussels Mobile kun je een simulatie maken van de geschatte opbrengst en kosten van je zonnepanelen.
Als je interesse hebt, kun je een vrijblijvende offerte aanvragen bij betrouwbare aannemers uit het netwerk van onze partner Impact Us Today. Ze nemen binnen de 5 werkdagen contact met je op om een afspraak te maken.
Veelgestelde vragen
Voor een volledige zonnepaneleninstallatie mag je rekenen op gemiddeld 3.500 tot 5.700 euro, inclusief installatiekosten en exclusief btw. De precieze kosten van je zonnepanelen hangen af van onder meer het type installatie en het aantal panelen. Hoeveel panelen je laat plaatsen, is dan weer afhankelijk van je verbruik.
Een doorsnee huishouden verbruikt op jaarbasis ongeveer 3.500 kWh energie. Als je rekening houdt met panelen van 400 wattpiek en toekomstige veranderingen zoals een elektrische auto of een warmtepomp, dan doe je er goed aan om 10 tot 12 zonnepanelen te plaatsen.
Om de opbrengst van zonnepanelen te berekenen, moet je rekening houden met factoren zoals het vermogen van de panelen, de locatie van je woning en de oriëntatie van je dak.
Volgens officiële cijfers van de Vlaamse energieregulator neemt een doorsnee gezin met zonnepanelen 36% minder energie af van het net. Dit betekent dus dat je gemiddeld 36% van de elektriciteit die je zonnepanelen produceren meteen verbruikt. Hierdoor kun je op jaarbasis honderden euro’s besparen op je energiefactuur.
Je moet die 36% natuurlijk wel afwegen ten opzichte van de energie die je zonnepanelen zullen opbrengen.
Zonnepanelen gaan over het algemeen 25 tot 30 jaar mee. Verschillende factoren kunnen de levensduur beïnvloeden:
- de kwaliteit van de panelen
- een correcte en professionele installatie
- regelmatig onderhoud
- omgevingsfactoren, zoals gebieden met veel sneeuw of zeer warme temperaturen
De prijzen van zonnepanelen zijn dan wel gedaald, het blijft een grote kost. Je kunt bij KBC Brussels een lening aanvragen aan een scherper tarief dan andere KBC Brussels-leningen. We noemen dit de energielening. Voor meer informatie hierover kun je terecht op deze pagina. Let op, geld lenen kost ook geld.
De KBC Brussels-Energielening is een lening op afbetaling. Kredietgever: KBC Bank NV, Havenlaan 2, 1080 Brussel, BTW BE 0462.920.226, RPR Brussel, FSMA 026256 A. Onder voorbehoud van goedkeuring van je kredietaanvraag door KBC Bank NV.