5 clichés over Brussel... en hoe je ze omzeilt!

5 clichés over Brussel... en hoe je ze omzeilt!

Met zo'n 1,2 miljoen inwoners komt Brussel niet eens in de buurt van de grote Europese hoofdsteden zoals Londen (8,7 miljoen inwoners), Berlijn (3,7 miljoen), Madrid (3,1 miljoen) of Parijs (2,2 miljoen). Als Europese hoofdstad is Brussel toch een belangrijk institutioneel, administratief, financieel en toeristisch centrum. Het is trouwens een van de dichtst bevolkte steden van Europa (bijna 7 500 inwoners per km²). Er wonen meer dan 100 nationaliteiten samen en na Washington is Brussel de stad met het hoogste aantal ambassades.
Of je er nu om professionele of om persoonlijke redenen komt wonen, je ontsnapt niet aan de charme van deze stad. Voorbij de traditionele clichés valt er in Brussel enorm veel te ontdekken. 5 hardnekkige ideeën over Brussel doorprikt.

We mogen gerust fier zijn: de Grote Markt is een van de mooiste pleinen ter wereld! En al woon je al jaren in Brussel, je blijft ze bewonderen. Dus ja, die moet je gezien hebben. En een paar stappen daarvandaan vind je het kereltje dat nooit stopt met plassen. Al is hij maar 55 cm groot, zelfs naast het Vrijheidsbeeld zou dit ketje zijn mannetje staan. Het Atomium, gelegen in het Noorden van Brussel en gebouwd voor de Wereldtentoonstelling van 1958, waarna het zou worden afgebroken, is vandaag een van de meest bezochte gebouwen van de hoofdstad. In 2018 viert het zijn 60e verjaardag. Daarom loopt in het vlakbij gelegen designmuseum ADAM de expo Galaxy 58.

Remedie: natuurlijk valt Brussel niet samen te vatten in deze 3 hoogtepunten. Het is trouwens onmogelijk alle Brusselse bezienswaardigheden op te sommen. Je moet wel weten dat het centrum bestaat uit een bovenstad en een benedenstad (dat merk je meteen als je er met de fiets rondrijdt!). In de benedenstad vind je het historische centrum rond de Grote Markt. Profiteer ervan om langs de beurs te gaan (die binnenkort wordt herschapen tot een Biertempel) en door de aangrenzende voetgangerszone (waartegen eerst fel geprotesteerd werd maar die stilletjesaan verbetert) naar de hippe Dansaertwijk met zijn mode-ontwerpers en mythische plekken zoals de Archiduc, de oesterbar van de Noordzee en de vele restaurantjes aan de Vlaamsesteenweg.
Aan de andere kant van de Grote Markt verheft zich de majestueuze Kunstberg, die de overgang vormt naar de bovenstad. Je vindt er de Koninklijke Bibliotheek en je hebt er een prachtig uitzicht bovenaan de trappen. Je vindt er ook het Paleis voor Schone Kunsten, het Muziekinstrumentenmuseum en de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten (met het druk bezochte Magrittemuseum). Volg je de Naamsestraat bergop, dan kun je gaan voor een rondje windowshopping langs de luxeboutiques rond de Louizalaan. Vlakbij, aan het Poelaertplein, kun je je laten overweldigen door het Justitiepaleis en genieten van het adembenemende uitzicht over de stad. Aan het andere uiteinde van de Louizalaan kun je op adem komen in het Terkamerenbos, een groene long in de stad, groter dan je zou verwachten, met grasvelden en rustgevende waterpartijen. Gefeliciteerd! Je hebt net een blitzbezoek afgelegd aan Brussel-stad. Je hebt nog 18 andere gemeenten in de hoofdstad te gaan, elk op zich een dorp in de stad. Lees daarvoor het artikel over de favoriete wijken van de expats.

Volgens de New York Times kun je de beste frieten eten in Brussel. In frituur Maison Antoine op het Jourdanplein in Etterbeek, om precies te zijn. Maar het meest succesvolle frietkot van het moment is Frit’Flagey op het Flageyplein, al zijn de frietkoten in Brussel jammer genoeg aan het verdwijnen. Brusselse wafels zijn knapperig en licht, met diepe vakjes. De kleinere, dikkere variant is de Luikse wafel. De Brusselse wafel eet je bestrooid met poedersuiker of met een topping van bijvoorbeeld slagroom of chocolade. En nu we het over chocolade hebben: die vindt je uiteraard in het Chocolademuseum in het centrum, maar het is op de Zavel dat de meest prestigieuze chocolatiers gevestigd zijn, zoals Marcolini, Wittamer, Neuhaus en de verrassende Patrick Roger.

Remedie: als je je lever wilt sparen, weet dan dat de tafelcultuur veel meer te bieden heeft dan de traditionele lekkernijen. Brussel telt meer dan 2 000 restaurants, waarvan 17 met sterren (artikel in het Frans. Bruneau en Wy zijn gesloten - heropening van Bruneau wordt gepland), van het mythische Comme chez Soi tot het geweldige Bon Bon. En in Brussel kan het ook speels: je kunt er tafelen tijdens een tramrit (Tram Experience) of met het hoofd in de wolken (Dinner in the Sky). En als je iets "typisch" wilt, zijn er in Brussel adressjes genoeg. Het meest authentieke van allemaal is zonder twijfel Friture René in Anderlecht. Wat gourmets zeker ook weten te waarderen is de aandacht die besteed wordt aan inrichting, sfeer, service, kwaliteit en soms ook originaliteit. Maar ook de uitgebreide keuze: er zijn in Brussel evenveel keukens als nationaliteiten te vinden. Wat altijd weer verrast is het feit dat Brusselaars hun lunch lang kunnen rekken (niet zelden meerdere uren, ook als het over zaken gaat). Het zijn echte bons vivants. Meer inspiratie vind je op Brussels Kitchen blog: een topper voor foodies (enkel FR en EN)!

Ja, net zoals je in Parijs het Louvre moet bezocht hebben, in Amsterdam het Rijksmuseum en in New York het Metropolitan. De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten zijn zelfs 5 musea in 1. Van de oude meesters en de Vlaamse Primitieven tot de moderne kunst via het niet te missen Magrittemuseum met zijn meer dan 200 werken van de beroemde Belgische surrealist, wat het de belangrijkste collectie ter wereld maakt.

Remedie: geen remedie, hier heb je een pepmiddel nodig. De Brusselse musea zijn zoals de stad zelf: er is voor elk wat wils. Onze favorieten? Ons hart gaat sneller slaan voor Train World in Schaerbeek, een ongelofelijk museum dat je meeneemt op reis. Of, pas nieuw, het MIMA, het iconoclastische urbain art museum aan de vaart in Molenbeek. Maar er is ook het verrassende Musiekinstrumentenmuseum (MIM), dat alleen al voor het gebouw een omweg waard is, het niet te missen Hortahuis in Elsene en de villa Van Buuren, een verborgen parel in Ukkel.
Behoefte aan ontspanning? Waarom niet naar de bioscoop? Naast de UGC-bioscoopcomplexen in de bovenstad (Gulden Vlies) en de benedenstad (De Brouckère), kun je ook onderduiken in een van de vele andere filmzalen. Bijvoorbeeld de futuristische White Cinema in Docks, een gloednieuw winkelcentrum in Schaerbeek, of de sublieme Palace, vlakbij de beurs, die na een grondige renovatie pas opnieuw zijn deuren geopend heeft.

Meer nog: strips maken er deel uit van het landschap. Daar kun je jezelf van overtuigen door het stripparcours te volgen. Die reeks monumentale muurschilderingen biedt een originele manier om het stadscentrum te ontdekken. Die wandeling moet je afsluiten in het Stripmuseum.

Remedie: of beter een complementaire behandeling. Verdiep je in het stripverhaal en laat je helemaal gaan in een gespecialiseerde stripwinkel (opgelet, deze remedie kan leiden tot verslaving!). Er zijn er veel in Brussel. Een greep uit het aanbod: Brüsel, Slumberland, The Skull, Le Dépôt de Bruxelles. Maar er zijn ook Filigranes, de grootste boekenwinkel van Brussel, met een eigen snackbar, en Pêle-Mêle (Elsene en Brussel-stad), een waar tweedehandsboekenparadijs.

Hoewel Brusselaars toch wel bon vivants zijn, hoor je toeristen en nieuwe inwijkelingen vaak klagen dat alles vroeg sluit en dat er 's avonds niet veel te beleven valt. Dat klopt in sommige toeristische buurten zoals het stadscentrum. Maar zoals in alle grote steden komt het er vooral op aan te weten wat de goede buurten en de goede plekken zijn. De gidsen zullen het vaak hebben over de cabarets en spektakelrestaurants in het centrum. Daar gaan de Brusselaars dus niet naartoe!

Remedie: laat je om te beginnen op sleeptouw nemen door locals die graag uitgaan! We geven enkele adviesen. Tegenwoordig wordt er geaperitiefd aan kraampjes op de avondmarkten (tot ca. 21 uur) in de verschillende gemeenten. Elke dag is er wel eentje: maandag Van Meenenplein in Sint-Gillis, woensdag Kasteleinsplein in Elsene, vrijdag Ardense Jagersplein in Schaarbeek, zondag (ochtend) Wienerplein in Bosvoorde. De avond wordt voortgezet op restaurant of in bars (Elsene en Sint-Gillis zijn als twee dorpen krioelend van trendy plekken) en voor de nachtvlinders zijn er heel wat discotheken waar de Brusselaars uit de bol gaan. Erg populair is Jeux d’Hiver in Terkamerenbos, waar jong en ouder (in twee aparte zones) hun gading vinden. Elke donderdag om 19 uur is er Aperitivo Milano, waar de expats samenstromen.

Dus ja, Brussel is soms een beetje raar en er heerst soms een vrolijke wanorde, maar als je eenmaal de smaak te pakken hebt, wil je er niet meer weg. Origineel in heel wat opzichten, altijd in beweging, speelt de stad verstoppertje met wie haar probeert te ontdekken. Maar de ontdekking loont de moeite. Brussel blijft verleiden. En brengt je soms van je stuk. Brussel is tegelijk gastvrij en gesloten. Daarom is het altijd een goed idee eens bij KBC Brussels langs te gaan als je van Brussel je nieuwe thuis wilt maken.

Je vlot vestigen in Brussel

De lijst met relocation agency's in Brussel: een waardevolle hulp voor expats die in de hoofdstad komen wonen.
Je vlot vestigen in Brussel

De vijf beste blogs om Brussel te ontdekken

Een toer door Brussel in enkele kliks. Restaurants, bars, cultuur, uitgaan, uitstapjes... Alle geheimen van de hoofdstad van Europa voor jou onthuld.
De vijf beste blogs om Brussel te ontdekken

Coliving in Brussel

De nieuwe manier van samenleven en werken die millennials en vastgoedinvesteerders aanspreekt!
Coliving in Brussel

Waar wonen in Brussel?

Overzicht van de 19 Brusselse gemeenten. Van de meest aantrekkelijke voor expats tot de minst bekende.
Waar wonen in Brussel?