Verzekeringen voor expats in Brussel?

5 essentiële verzekeringen

Verzekeringen voor expats in Brussel?

5 essentiële verzekeringen

Wil je in Brussel komen wonen en werken als expat? Uitstekend idee! Op het eerste gezicht lijkt de hoofdstad van Europa je misschien wel wat complex. Maar daarachter schuilt ook een levenskwaliteit, eigenheid en vurigheid die zeker de moeite lonen. En wat ook nog belangrijk is voor een aangenaam verblijf: aangepaste verzekeringen om jou en je gezinsleden te beschermen.

Een persoonlijke aanpak voor expats

De aanpak van KBC Brussels is uniek in België: het is immers de enige bank die zich uitsluitend richt tot mensen die
in Brussel wonen en werken. Onder wie heel wat expats. Brussel telt zowat 1,2 miljoen inwoners, onder wie ruim 400.000 expats. Ongeveer 45.000 van hen werken voor de Europese Gemeenschap. De Fransen zijn sterk vertegenwoordigd in de hoofdstad, met ruim 62.000 onderdanen.

Zowel voor de bank als voor de verzekeringen biedt KBC Brussels al zijn klanten een ultrapersoonlijke aanpak op maat van hun
situatie. Onze medewerkers zijn zelf Brusselaars en kennen de wetgeving, fiscaliteit en bijzondere eigenschappen van de stad als hun broekzak. Zij kunnen je dus optimaal advies geven voor een aangenaam verblijf in Brussel. Dat geldt niet alleen voor de financiële aspecten. Het gaat ook op voor je verzekeringen. We heten niet voor niets KBC Brussels Bank & Insurance!

1. Woonverzekeringen

Hoewel de brandverzekering (of woonverzekering) wettelijk niet verplicht is, raden we je toch sterk aan om er een te nemen, of je nu huurder of eigenaar bent.

Als huurder ben je aansprakelijk voor het goed dat je bewoont. De brandverzekering dekt je huuraansprakelijkheid en je inboedel, ook bij diefstal. 

Als je eigenaar bent, beschermt de brandverzekering je woning en de inboedel ervan tegen brand en schade als gevolg van natuurrampen en diefstal. Je kunt er allerlei opties aan toevoegen als je ook een tuin, bijgebouwen, poolhouse enz. hebt.

Je kunt ook een woonbijstandsverzekering nemen. Zo word je snel geholpen bij onverwachte problemen, bijvoorbeeld als je verwarming kapot is, het toilet verstopt zit of je sleutel afbreekt in het slot van de voordeur ...

3. Mobiliteitsverzekeringen

Als je je eigen wagen meebrengt naar Brussel en er langer dan drie maanden verblijft, moet je hem in België
inschrijven en verzekeren. Naast de verplichte verzekering burgerlijke aansprakelijkheid auto, als dekking voor alle
schade die je aan derden toebrengt, is ook een omniumverzekering nuttig als je de waarde van je wagen wilt beschermen.

Heb je nog andere vervoermiddelen om je vlotjes in Brussel te verplaatsen, zoals een scooter of een (al dan niet elektrische) fiets? We hebben specifieke verzekeringen om ze tegen schade en diefstal te beschermen.

2. Familiale verzekeringen

De traditionele familiale verzekering dekt jou en je gezinsleden voor schade toegebracht aan derden in het kader van het
privéleven.

Daar kun je ook nog andere verzekeringen aan toevoegen die je gezin beschermen tegen arbeidsongeschiktheid, ongevallen, overlijden, cybercriminaliteit enz.

4. Gezondheidsverzekeringen

Als je werkt en je sociale bijdragen in België betaalt, krijg je toegang tot de sociale zekerheid die je
basisziektekosten vergoedt: dat is de verplichte ziekteverzekering. In de meeste Europese landen heb je daar automatisch
recht op, maar in België moet je zelf bij een ziekenfonds inschrijven. Zo krijg je je medische verzorging en geneesmiddelen (volledige of gedeeltelijk) terugbetaald op basis van documenten en voorschriften van de arts die je hebt geraadpleegd.

Naast de verplichte ziekteverzekering kan het nuttig zijn om ook een aanvullende gezondheidsverzekering te nemen als dekking voor de risico's die de sociale zekerheid niet vergoedt, zoals ziekenhuiskosten, raadpleging van specialisten, kosten voor de tandarts, oogarts of materniteit. Dankzij die verzekeringen kom je bijvoorbeeld niet in de problemen door onverwachte ziekenhuiskosten of kun je een financieel verlies na een ongeval of langdurige arbeidsongeschiktheid opvangen.

5. Reisverzekeringen

Als expat zul je wellicht vaak op reis gaan. Bijvoorbeeld om af en toe naar eens naar je thuisland terug te keren. Een reisverzekering beschermt je tegen de meeste onverwachte problemen tijdens je verplaatsing: annulatie, verlies van bagage, ongeval, ziekte, nood aan juridische hulp enz.

Bekijk het volledige verzekeringsaanbod van KBC Brussels

Als expat in Brussel komen wonen?

Samenvatting van de procedures en formaliteiten om als expat in Brussel te komen wonen. Nuttige links en tips. Voor, tijdens en na je verhuizing
Als expat in Brussel komen wonen?

De vijf beste blogs om Brussel te ontdekken

Een toer door Brussel in enkele kliks. Restaurants, bars, cultuur, uitgaan, uitstapjes... Alle geheimen van de hoofdstad van Europa voor jou onthuld.
De vijf beste blogs om Brussel te ontdekken

Waar wonen in Brussel?

Overzicht van de 19 Brusselse gemeenten. Van de meest aantrekkelijke voor expats tot de minst bekende.
Waar wonen in Brussel?

Je vlot vestigen in Brussel

De lijst met relocation agency's in Brussel: een waardevolle hulp voor expats die in de hoofdstad komen wonen.
Je vlot vestigen in Brussel