Woningrenovatie zit in de lift, en dat heeft natuurlijk alles te maken met het kostenplaatje. Wie een bestaande woning onder handen neemt, is doorgaans voordeliger af dan wie een nieuwe woning bouwt. Zo kun je een renovatie in stappen aanpakken en je financiering spreiden in de tijd. Ontdek hier hoe je de renovatie van je woning zonder financiële kleerscheuren tot een goed einde brengt.
Ga voor een realistisch renovatiebudget
Bezint eer ge begint. Als dit spreekwoord voor iets zeker opgaat, dan wel voor een woningrenovatie. Een goede voorbereiding is namelijk cruciaal – te beginnen met het kostenplaatje. Menig kandidaat-verbouwer schat de totale renovatiekosten te laag in, met alle gevolgen van dien. Wil je de renovatie van je woning betaalbaar houden? Houd dan zeker rekening met volgende punten
- Bouw een marge in van zo’n 15%. Dat betekent dus dat het totaalbedrag dat je nu berekent maar 85% mag bedragen van wat je maximaal aankunt. Is er een aanzienlijke investering nodig? Dan is er natuurlijk het woningkrediet, maar je hebt ook de mogelijkheid om een renovatielening af te sluiten.
Die maakt het mogelijk de kosten te spreiden via een persoonlijk afbetalingsplan. De voordelen: je geniet nu al van je woning, je betaalt af in je eigen tempo en tegen een aantrekkelijke rentevoet, en je hoeft er zelfs je deur niet voor uit. Een renovatielening simuleren en aanvragen: je doet het allemaal online.
- Houd niet alleen rekening met de 'ruwe werken', maar ook met de afwerking. Zo heeft de installatie van een keuken of van een badkamer bijvoorbeeld een grote impact op je budget.
Professionals of doe-het-zelf?
Zelf renoveren of laten renoveren, het is een wereld van verschil. Ben je een handige harry en heb je al wat ervaring opgebouwd met renovatiewerken? Probeer dan zoveel mogelijk taken voor eigen rekening te nemen. Zo spaar je heel wat kosten uit, want professionals hebben nu eenmaal hun prijs. Vraag eventueel ook vrienden om een handje toe te steken.
Heb je twee linkerhanden? Dan laat je het werk beter aan professionele werkkrachten over. De investering is een stuk groter, maar je hebt ook de garantie dat het resultaat op het einde van de rit geslaagd is. En dat komt vaak goedkoper uit dan wanneer professionals alsnog jouw beginnersfouten moeten rechtzetten.
Vraag de nodige vergunningen aan
Een bouwvergunning is niet alleen van toepassing op nieuwbouw, ook voor de renovatie van je woning heb je vaak een bouwvergunning nodig. Houd rekening met volgende zaken:
- Onderhoudswerken zoals de vervanging van pleisterwerk zijn over het algemeen vrijgesteld van een stedenbouwkundige vergunning.
- Ook voor renovatiewerken met betrekking tot de stabiliteit van je woning heb je geen bouwvergunning nodig, maar er geldt wel een meldingsplicht.
- Voor de meer ingrijpende werken heb je meestal wél een stedenbouwkundige vergunning nodig. In sommige gevallen komt er ook een architect aan te pas. Een paar voorbeelden: de functie van je woning verandert, nieuwe opdeling, slopen van een woning …
Tip
Neem op voorhand contact op met je gemeente om zeker te zijn dat de renovatie van je woning voldoet aan de stedenbouwkundige voorschriften.
Kortingen en premies
Hoe je het ook draait of keert, een renovatie van je woning neemt sowieso een forse hap uit je maandbudget. Gelukkig zijn er een aantal financiële tegemoetkomingen die je maar beter met beide handen grijpt.
- Renovaties worden sterk gestimuleerd door de bouwsector. Ga zeker na of er interessante kortingen zijn. Breng zeker een bezoekje aan een bouwbeurs zoals Batibouw of Bouw & Reno.
- Bij verbouwingen maak je vaak aanspraak op een verlaagd btw-tarief (6% in plaats van 21%).
- De overheid promoot renovaties ook met verscheidene premies. Zo is de renovatiepremie een must voor elke verbouwer.
Welke verzekeringen zijn nodig als je wilt bouwen of renoveren?
Een huis bouwen of verbouwen brengt vaak risico's met zich mee zoals
- Beschadiging of diefstal van materiaal op de bouwwerf
- Ongevallen tijdens de bouwwerken
- Schade bij de buren
- Extra kosten als je aannemer of architect wegvalt
Daarom is het verstandig om je tegen de financiële gevolgen van deze risico's te verzekeren.