c warning
Er liep iets mis. De pagina is tijdelijk onbeschikbaar.

Een energiezuinige woning: de beste remedie om geld te besparen

Duurzaam bouwen loont zeker de moeite. Maar wat zijn de voordelen van energiezuinig bouwen of renoveren? En hoe begin je eraan? Je ontdekt het hier. 

De voordelen van duurzaam bouwen

  • Draag zorg voor het milieu
    Kiezen voor een warmtepomp, installaties die grondwater recupereren of zonnepanelen helpt je zuiniger omspringen met water, energie en grondstoffen.
  • Gun je portemonnee ook wat
    Energiezuinig bouwen is ook vriendelijk voor je portemonnee. Als je zelf energie opwekt of minder energie verbruikt, ligt je energiefactuur waarschijnlijk een pak lager.  
  • Til je woning naar een hoger niveau
    Ecologische maatregelen verhogen de waarde van je woning op de huizenmarkt. Energiezuinig bouwen wordt steeds meer een vereiste. Woningen die aan de vereisten voldoen en niet meer verbouwd moeten worden, zijn dan ook waardevol. 
  • Denk aan de financiële steunmaatregelen
    De Vlaamse en Federale overheid moedigen je inspanningen aan. Zo zijn er verschillende premies en voordelen om je te helpen bij je renovatie. Daarnaast kun je bij KBC Brussels ook een aanvraag indienen voor een energie- of renovatielening als je ervoor in aanmerking komt.  

Beginnen aan je energiezuinige renovatie? Bekijk je EPC

Energiezuinig renoveren kun je op verschillende manier interpreteren. Voor sommigen betekent het een milieuvriendelijke verwarmingsoplossing, voor anderen de juiste isolatie. Het EPC (of energieprestatiecertificaat) van je woning vertelt je meer. Daarin vind je namelijk niet alleen je energielabel.

Je EPC bevat ook een overzicht van de manieren waarop je woning energie verliest (bv. langs muren, ramen, vloeren, deuren, vensters of je verwarmingsinstallatie) en het advies van een deskundige voor energiebesparende maatregelen. Verder vind je in je attest ook de isolatiewaarde van de materialen zoals die door de deskundige zijn ingevoerd.

Ben je op zoek naar een EPC of andere attesten van je woning? Je kunt ze makkelijk online aanvragen via KBC Brussels Mobile.

Stap 1: isoleer je dak

Via het dak verlies je het grootste aandeel van je warmte en energie. Dakisolatie is dan ook een must voor elke woning als je duurzaam wilt bouwen. Door je dak goed te isoleren kun je maandelijks 25 à 30% besparen op je energiekosten.

  • Dakisolatie zorgt ervoor dat je dak winddicht is en blijft.
  • Het houdt de kamertemperatuur onder controle. In de winter, maar ook in de zomer.
  • Het zorgt voor akoestische isolatie. De isolatie dempt vervelende buitengeluiden waardoor het binnen rustiger aanvoelt.

Wist je dat je jouw dakisolatie kunt financieren met een energielening? > Ontdek meer over de energielening.

Stap 2: isoleer je buitenmuren

Via je buitenmuren verlies je maar liefst 20% van je warmte. Daarom raden we aan om deze van de juiste isolatie te voorzien als tweede stap. Hierbij heb je drie opties: de spouwmuur opvullen met isolatie, de buitenmuur isoleren of de binnenmuur isoleren.

  • Spouw na-isoleren
    De spouw is de open ruimte tussen je binnen- en buitenmuur. Door de spouwmuur te isoleren, kun je je woning snel energiezuiniger maken. Helaas hebben oudere woningen vaak geen spouw en niet elke spouw is geschikt om op te vullen. In dat geval kun je enkel de muren langs binnen of buiten isoleren.
  • Buitenmuren na-isoleren
    Oudere woningen hebben vaak massieve muren. Na-isoleren langs buiten is dan vaak de beste maar doorgaans ook de duurdere optie.
  • Binnenmuren na-isoleren
    Isolatie langs de binnenkant wordt alleen gekozen wanneer spouw- of buitenmuurisolatie technisch niet mogelijk is. Dit is een delicaat proces en zorgt vaak voor meer risico op condensatie.

Wist je dat je jouw muurisolatie kunt financieren met een energielening? > Ontdek meer over de energielening

Stap 3: plaats dubbel of hoogrendementsglas

15% van je warmte gaat verloren langs je ramen. Dubbel of hoogrendementsglas plaatsen is dan ook heel interessant voor je duurzaam bouwproject. Dubbel glas isoleert namelijk 2 tot 3 keer en hoogrendementsglas zelfs 4 tot 5 keer beter dan enkel glas. Daarnaast krijgen je ramen minder af te rekenen met condensatie.

Wist je dat je jouw hoogrendementsglas kunt financieren met een energielening? > Ontdek meer over de energielening

Stap 4: produceer je eigen energie

Als je al het nodige gedaan hebt om je woning beter te isoleren en je warmte- en energieverlies te beperken, kun je nadenken over manieren om zelf energie op te wekken.

Met zonnepanelen kun je zonne-energie omzetten in gratis elektriciteit, waardoor de kosten op je energierekening afnemen. Vaak heb je je investering al binnen de 5 à 7 jaar terugverdiend. Bovendien lever je de energie die je niet gebruikt terug aan het net, waar je een kleine vergoeding per kWh voor krijgt.

Overweeg voor je zonnepanelen laat plaatsen wel om je dak te laten isoleren als dat nog niet gebeurd is. Zonnepanelen op een dak zonder isolatie plaatsen, is als verwarmen met de ramen open.

Een andere optie is een warmtepomp. Die verzamelt warmte uit de buitenlucht, de bodem, het grondwater of andere natuurlijke warmtebronnen. Die warmte wordt herleid naar een bruikbare temperatuur om binnenshuis gebruikt te worden. Je warmtepomp zelf werkt op elektriciteit. Die kun je van het net halen of zelf produceren met zonnepanelen.

Wist je dat je je zonnepanelen kunt financieren met een energielening? > Ontdek meer over de energielening

Stap 5: sla je energie op

Als je op zonnepanelen vertrouwt om je woning van energie te voorzien, kijk je uit naar zonnige dagen. Maar het gemiddelde gezin heeft een zelfconsumptie van 30%, dus heb je misschien niet genoeg energie wanneer de zon verdwijnt.
 
Je kunt je zelfconsumptie drastisch verhogen met een thuisbatterij. Die slaat de energie die je overdag opwekt op zodat je die ‘s avonds en ‘s nachts kunt gebruiken. Hierdoor kun je je zelfconsumptie in de zomer verhogen tot wel 70%.

Een slimme batterij gaat zelfs nog een stapje verder. Die zorgt ervoor dat je zelfgeproduceerde elektriciteit slim wordt opgeslagen of verkocht aan je energieleverancier wanneer de energieprijs het hoogst is. En omgekeerd je energie afneemt van het net als de prijs laag is. Hiervoor moet je wel een dynamisch energiecontract afsluiten bij je energieleverancier.

Wist je dat je jouw thuisbatterij kunt financieren met een energielening? > Ontdek meer over de energielening

Details van de lening op afbetaling

Simuleer nu je energielening

Juridische informatie

Kredietvorm: Lening op afbetaling. Kredietgever: KBC Bank NV, Havenlaan 2, 1080 Brussel, BTW BE 0462.920.226, RPR Brussel, FSMA 026256 A. Onder voorbehoud van goedkeuring van je kredietaanvraag door KBC Bank NV en wederzijds akkoord.