Hoe vraag ik een ondernemingsnummer aan?

Hoe vraag ik een ondernemingsnummer aan?

Het ondernemingsnummer is voor je onderneming zoiets als je rijksregisternummer voor jou als mens. Het is een nummer dat toegekend wordt bij de 'geboorte' van een onderneming en het kan ook niet meer veranderen. Dit nummer moet je vermelden op alle officiële documenten van de zaak.

Hoe een ondernemersnummer aanvragen?

Men wijst je een ondernemingsnummer toe wanneer je je bedrijf inschrijft bij de Kruispuntbank van Ondernemingen, ook wel KBO genoemd. Dat gaat heel eenvoudig via een ondernemingsloket of een andere erkende organisatie die deze en andere formaliteiten, zoals het activeren van je btw-nummer, voor jou regelt.

Dit neem je allemaal mee

  • Bij het inschrijven in de KBO moet je je Belgische nationaliteit kunnen aantonen met je identiteitskaart
  • Als je voor de bouwsector een ondernemingsnummer aanvraagt, heb je een bewijs voor beroepskennis nodig en dit moet je ook kunnen aantonen. Dit is bijvoorbeeld het geval voor elektrotechniekers, stukadoors, schrijnwerkers,...

Verschil aanvraag bij oprichting éénmanszaak vs. vennootschap

De toekenning van een ondernemingsnummer verloopt bij de oprichting van een vennootschap op een andere manier dan bij het starten als eenmanszaak. Bij een eenmanszaak doe je wat hierboven uitgelegd staat.

  • Bij een vennootschap krijg je het ondernemingsnummer via de griffie van de rechtbank van koophandel waar je de oprichtingsakte neerlegt
  • De rechtbank van koophandel regelt ook de inschrijving bij de KBO
  • Nadien moet je alleen zelf nog eens naar de KBO om de gegevens aan te vullen

Het ondernemingsnummer is ook het btw-nummer

Voor een btw-plichtige is een ondernemingsnummer niet voldoende. Je moet het ondernemingsnummer dan activeren als btw-nummer. 


Laatst gepubliceerd op: 29-04-2019

Is mijn project financieel haalbaar?

Een eigen bedrijf starten of een onderneming overnemen, het is de droom van veel zelfstandigen. Maar tussen die droom en de werkelijkheid zijn er een paar belangrijke stappen die je zeker moet zetten. Nagaan of je project financieel haalbaar is, is zo’n belangrijke tussenstap. Daarom voer je als startende ondernemer het best een haalbaarheidsstudie uit, of stel je op voorhand een businessplan op.
Is mijn project financieel haalbaar?

Kan ik leven van mijn zelfstandige activiteit?

Met volledige zekerheid kun je nooit antwoorden op die vraag. Je zult het pas weten als je er volop mee bezig bent. Toch kun je ergens een inschatting maken die je er een idee van geeft of het haalbaar is of niet.
Kan ik leven van mijn zelfstandige activiteit?

Wat kan ik verwachten van de markt?

Bart De Waele
Als startende ondernemer weet je niet altijd wat je kunt verwachten van de markt. Zullen er wel klanten komen? Zal ik snel kunnen groeien en eventueel mensen aanwerven? Enkele tips & tricks.
Wat kan ik verwachten van de markt?

Is mijn idee een gat in de markt?

Je hebt een fantastisch idee en wil een bedrijf starten. Mooi zo, maar is jouw gat in de markt ook echt een gat in de markt? Hoe weet je op voorhand of er iemand zit te wachten op je product?
Is mijn idee een gat in de markt?