Hoe word je zelfstandige?
Van plan om je eigen zaak te beginnen? Dan sta je aan de start van een groot avontuur, vol uitdagingen. Een degelijke voorbereiding is dan ook essentieel om van je onderneming een succes te maken. Maar waarmee houd je best rekening?
Voorwaarden om je eigen zaak te starten
- je bent minstens 18 jaar oud
- je beschikt over je burgerrechten
- je bent handelingsbekwaam
Kom je uit een ander land? Dan heb je ook een verblijfsvergunning en beroepskaart nodig.
Zelfstandig worden in 9 stappen
1. Start met een plan
Begin met alle aspecten van je onderneming grondig onder de loep te nemen. Zo krijg je een goed idee over de haalbaarheid van je plannen. Hoe ziet de markt en de concurrentie eruit? Hoe wil je je idee commercialiseren? Welke kosten gaan daarmee gepaard en hoe ga je die financieren?
Tip: Misschien wil je eerst even het water testen? Met een bijberoep ontdek je in de praktijk hoe succesvol je idee is, zonder al te veel financiële implicaties.
2. Eenmanszaak of vennootschap?
Sta zeker stil bij welke ondernemingsvorm voor jou het beste is. Die keuze heeft implicaties op je inkomen, boekhouding, aansprakelijkheid, enzovoort.
Zo heb je met een eenmanszaak minder administratieve verplichtingen, maar geniet je in een vennootschap van een gunstigere fiscale regeling.
3. Je zakelijke rekening openen
In een vennootschap ben je verplicht om een rekening op naam van je bedrijf te openen, maar ook in een eenmanszaak komt zo'n aparte rekening van pas.
Zo houd je niet alleen het overzicht tussen je werk- en privéuitgaven, maar geniet je ook van ons bijhorend voordeelpakket waarmee je tot bijna 1.000 euro aan opstartkosten kunt besparen!
4. Ondernemingsloket kiezen
Zij verzorgen je inschrijving bij de Kruispuntbank van Ondernemingen, controleren of je wettelijk in orde bent, en bezorgen je ondernemingsnummer.
5. Btw-nummer activeren
Dit kun je zelf doen via een online formulier, of tegen betaling via je ondernemingsloket. Of nog beter: als starter bij KBC kun je je btw-nummer gratis laten activeren!
6. Aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds
Als zelfstandige sta je zelf in voor je sociale zekerheid. Daarom moet je je aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds en elk kwartaal sociale bijdragen betalen.
7. Je ziekenfonds verwittigen
Nog een stap die je zeker niet mag overslaan, is je aansluiting bij de mutualiteit. Zo blijven jij en je gezin verzekerd voor huisartsbezoeken, geneesmiddelen, hospitalisaties, enzovoort.
8. Jezelf goed verzekeren
Elke onderneming is anders, en daarmee ook de risico’s. Ga dus zeker langs bij je verzekeringsagent. Die zal je adviseren over verplichte en vrijblijvende verzekeringen om goed beschermd van start te gaan.
9. Een goede boekhouder zoeken
Die verdient zichzelf terug én bespaart je een heleboel administratie. Houd je toch liever zelf de touwtjes in handen? Dan zijn er genoeg tools om je boekhouding eigenhandig te regelen.
Heb je de knoop doorgehakt en begin je met je eigen zaak?
Spannend! Zet alvast de eerste stap en open snel je zakelijke rekening. Het voordeelpakket voor beginnende ondernemers krijg je er gratis bij:
- Ontvang een gepersonaliseerde risicoanalyse
- Gebruik facturatietool Billit 1 jaar gratis
- Krijg een professionele website
- Laat je btw-nummer kosteloos activeren
- ... enzovoort!