Nog (net) geen 55 jaar? Dit moet je weten over langetermijnsparen
Wat is belangrijk voor (bijna) 55-jarigen?
Het bedrag dat je jaarlijks kunt langetermijnsparen hangt af van je fiscale situatie. Het absolute maximumbedrag is 2.530 euro, en dat kan tot maar liefst 30% oftewel 759 euro belastingvermindering opleveren. Waarom is het belangrijk om je spaarbedrag onder de loep te nemen vóór je 55ste verjaardag? ? Wel, het bedrag dat je stort in het kalenderjaar waarin je 54 wordt, is bepalend voor je verdere stortingen. Daarna kun je je spaarbedrag wel nog verlagen, maar niet meer verhogen.
Dit klinkt misschien bizar, maar het heeft een goede reden. Want de meeste langetermijnspaarders die een contract startten voor hun 55ste verjaardag betalen op hun 60ste een eindbelasting van 10% op hun gespaarde kapitaal. Daarna mogen ze blijven langetermijnsparen zonder dat er nog een bijkomende belasting volgt.
Maar als ze hun spaarbedrag nog zouden verhogen na het jaar waarin ze 54 worden, dan zouden ze ook eindbelasting moeten betalen op de stortingen na hun 60ste. Dat is fiscaal erg nadelig en dus af te raden.
Samengevat: in het jaar waarin je 54 wordt, kies je best voor het hoogst mogelijke spaarbedrag. Zo hou je alle opties open. Want vanaf het jaar waarin je 55 wordt, kun je dat bedrag wel weer verlagen, maar niet opnieuw verhogen.
Tijd om je spaarbedrag aan te passen?
Overweeg je om het huidige bedrag van je langetermijnsparen aan te passen, maar ben je niet zeker of dit nu het juiste moment is? Dan helpen we je graag verder tijdens een afspraak.
Wil je beginnen met langetermijnsparen?
Je kunt starten met langetermijnsparen tot de dag voordat je 65 wordt. Het is een handige formule die je meestal kunt combineren met je pensioensparen. Op die manier kun je je fiscaal voordeel vergroten.