Wat is een tak 21-spaarverzekering?

Een tak 21-spaarverzekering vormt een veilige manier om te sparen op de (middel)lange termijn. Je krijgt een gegarandeerd rendement en mogelijk ook nog eens een jaarlijkse winstdeelname. Bij KBC Brussels kun je zo’n spaarverzekering onder andere afsluiten om aan pensioensparen of aan langetermijnsparen te doen. Op die manier kan je spaarverzekering ook nog een belastingvermindering opleveren tot wel 30% van je betaalde premies. Hieronder maken we je wegwijs in de wereld van de tak 21-spaarverzekeringen.

Hoe werkt een tak 21-spaarverzekering?

Via een tak 21-spaarverzekering kun je al sparen vanaf 10 euro per maand. Op elke storting krijg je een vast rendement tot de einddatum van je contract. Daarnaast is er jaarlijks een variabele, niet-gegarandeerde winstdeelname, die afhangt van de economie in het algemeen en van de bedrijfsresultaten van KBC Verzekeringen NV.  
 
Een spaarverzekering biedt je dus meer veiligheid en zekerheid dan een pensioenspaarfonds of beleggingsverzekering. Naargelang je keuze voor pensioensparen of voor langetermijnsparen zijn er andere voordelen, kosten en extra opties. Die ontdek je in de volgende alinea’s.

Fiscaal voordelig

Zowel pensioensparen als langetermijnsparen komt in aanmerking voor een fiscaal voordeel. Afhankelijk van je persoonlijke situatie krijg je tot 30% terug als een belastingvermindering. Bij pensioensparen bedraagt je maximale belastingvermindering 327,50 euro per jaar, bij langetermijnsparen kan dit zelfs oplopen tot 735 euro per jaar. 

Hoeveel kost een tak 21-spaarverzekering?

  • Verzekeringstaks: voor de meeste tak 21-spaarverzekeringen betaal je eenmalig een verzekeringstaks van 2%. De uitzondering is pensioensparen, want wie kiest voor pensioensparen wordt vrijgesteld van deze taks. 
  • Instapkost: na de eventuele afhouding van je verzekeringstaks betaal je een instapkost van 5%. 
  • Beheerskosten: KBC Brussels rekent géén beheerskosten aan op tak 21-spaarverzekeringen. 
  • Roerende voorheffing: je bent vrijgesteld van roerende voorheffing. (Tenzij je bij een spaarverzekering zonder fiscaal voordeel kapitaal zou opnemen tijdens de eerste 8 jaar van de looptijd van je spaarverzekering).  

Overlijdenswaarborg mogelijk

Aan een tak 21-spaarverzekering kun je een overlijdenswaarborg koppelen. Zo bescherm je je nabestaanden als je overlijdt. Een aanvullende overlijdenswaarborg kan bijvoorbeeld interessant zijn wanneer je je gezin wil beschermen voor het vroegtijdig overlijden van een van de ouders. De premies voor deze aanvullende waarborg halen we dan uit het spaartegoed dat je opbouwt in je tak 21-spaarverzekering. 

Sluit je de overlijdenswaarborg af? Dan kies jij de begunstigde die je opgebouwde vermogen en/of het verzekerde kapitaal ontvangt wanneer je zou overlijden. 

Pensioensparen of langetermijnsparen?

Het belastingvoordeel van pensioensparen is er voor iedereen die belastingen betaalt en jonger is dan 65 jaar. In 2024 krijg je 30% terug als je maximaal 1.020 euro pensioenspaart op jaarbasis. Kies je voor het hogere maximumbedrag van 1.310 euro? Dan krijg je 25% belastingvermindering. In beide gevallen betaal je bovendien ook een beetje minder gemeentebelasting. 
 
Een pensioenspaarverzekering zoals het KBC Brussels Home & Pension Plan is dus een zeer toegankelijke en veilige manier om aan pensioensparen te doen én om belastingvermindering te krijgen. 

KBC Brussels Home & Pension Plan

Wanneer kies je dan voor langetermijnsparen? Eigenlijk hoef je helemaal niet te kiezen. Het stelsel van pensioensparen is perfect te combineren met langetermijnsparen. Je belastingvoordeel hangt bij langetermijnsparen wel af van meerdere factoren, zoals je netto belastbare beroepsinkomen en eventueel je woningkrediet. Het komt er dus op aan om je fiscale voordeel te maximaliseren in functie van je persoonlijke situatie. 

KBC Brussels Home & Long-Term Plan