De waarde van je woning berekenen, makelaar geeft uitleg aan koppel

Schat de waarde van je huis

Als je je huidige woning wilt verkopen of een nieuwe woning wilt kopen, wil je de waarde van je huis natuurlijk weten. Maar hoe schat je de waarde van je huis? Er zijn verschillende mogelijkheden om de waarde van je huis te ontdekken. We overlopen er een paar:

1. Een schatting van de waarde door een expert

Een professionele waardebepaling geeft je zekerheid. Voor zo’n schatting kun je een beroep doen op een vastgoedexpert zoals een landmeter, architect, makelaar of notaris.

Wist je dat ook Immoscoop je daarbij kan helpen? Aan de hand van enkele gegevens, kan Immoscoop in een mum van tijd enkele experten selecteren om bij je langs te komen. Deze makelaars kennen jouw regio en hebben ervaring met vergelijkbaar vastgoed.

Ze houden ook rekening met verschillende factoren zoals de locatie, het bouwjaar, de graad van afwerking, de (bewoonbare) oppervlakte en de energieprestaties. Heb je al renovaties gedaan waardoor je woning beter geïsoleerd en dus energiezuiniger is? Ook daardoor stijgt de waarde van je woning aanzienlijk.

Je woning laten schatten met Immoscoop is volledig gratis.

Ga naar immoscoop.be

2. Een schatting van de waarde door jezelf

De waarde van je woning berekenen, een koppel maakt samen berekeningen

Een eenvoudige manier om een idee te krijgen over de waarde van een huis, is vergelijken met andere woningen in jouw regio. Kijk naar de vraagprijs van vergelijkbare panden.

Houd hierbij rekening met:

  • De ligging: in de stad of op het platteland
  • De soort woning: appartement, rijwoning, halfopen bebouwing of open bebouwing
  • De totale oppervlakte
  • Het aantal (afgewerkte) kamers: leefruimtes, afzonderlijke keukens, bad- en douchekamers, slaapkamers, veranda, …
  • De ouderdom en staat van het huis
  • De graad van afwerking (standaard materialen of meer luxueuze afwerking)

Aan de hand van zoekertjes in jouw streek kun je ook de waarde van je huis schatten.

  • Deel de verkoopprijs door de totale oppervlakte (verkoopprijs/totale oppervlakte = prijs per m²).
  • Vermenigvuldig de prijs per vierkante meter met het aantal vierkante meter van je woning. (prijs per m² x aantal m² woning = waarde woning)

Zo krijg je een idee van de waarde van je huis

Een andere indicatie voor de waarde van je huis vind je op de site van de FOD Economie. Daar staat informatie over de gemiddelde prijs van de verkopen van woonhuizen, villa’s en appartementen.

Let op: de exacte waarde van een pand bepalen, is niet zo eenvoudig! Vraag en aanbod spelen namelijk een belangrijke rol bij de verkoop van woningen. Ga na met je gezond verstand of de prijs wel realistisch is.

Onze tip: Leg het eens voor aan iemand uit de immobiliënsector of praat er over met de buren. Zij kennen vaak de prijzen van huizen in hun buurt.

3. Schat je woning snel digitaal

Voor een snelle schatting kun je ook de extra dienst ‘Je vastgoed schatten’ in KBC Brussels Mobile gebruiken. Je beantwoordt enkele vragen en voilà, je krijg een indicatie van de waarde van je huis. Dat doe je als volgt:

1. Meld je aan in KBC Brussels Mobile en tik op ‘Aanbod'
2. Scroll naar ‘Wonen & Energie’ en tik op de tegel ‘Je vastgoed schatten’
 

Goed om weten

In een aantal gevallen aanvaardt KBC Brussels een externe schatting om de waarde van de woning te bepalen. De schatting moet wel uitgevoerd worden door een erkend schatter die door KBC Brussels aanvaard wordt.

Voor panden met een aankoopprijs tot 1 miljoen euro aanvaarden we schattingen van een schatter uit een van de volgende lijsten:

Voor panden met een aankoopprijs van 1 miljoen euro of meer, contacteer je best onze expert Wonen om te weten welke schattingen we aanvaarden en of een externe schatting nodig is.

4. Het kadastraal inkomen (KI) als handig hulpmiddel

Handig om te weten: KBC Brussels aanvaardt een waardebepaling van je woning met Immoscoop als stavingsdocument voor een eventuele kredietaanvraag. De schatting in Immoscoop is bovendien helemaal gratis.

Wat kost een nieuwbouw?

Voordat je kiest voor nieuwbouw zijn er toch heel wat zaken om in overweging te nemen.

Wat met je woonkrediet als je gaat scheiden?

Verkoop je je huis of beslis je er te blijven wonen? Verken je opties en de gevolgen voor jou en je partner.

Kopen of bouwen?

Plannen voor een eigen stek? En ga je kopen en renoveren, of bouwen? We zetten alle voor- en nadelen op een rijtje.