Hoeveel kan ik lenen?

Maak zelf een schatting

Hoeveel kan ik lenen?

Maak zelf een schatting

Representatief voorbeeld: voor een hypothecair krediet met een onroerende bestemming van 170.000 euro, volledig gewaarborgd door een hypothecaire inschrijving, met een looptijd van 240 maanden aan een vaste debetrentevoet van 4,45% en een jaarlijks kostenpercentage van 4,79%, betaal je 240 maandelijkse aflossingen van 1.062,89 euro, een dossierkost van 350 euro, 4.273,57 euro notariskosten, en een totaal terug te betalen bedrag van 259.713,93 euro.

'Hoeveel kan ik lenen?' is een veelgestelde vraag. Hoeveel je elke maand kunt afbetalen hangt af van je financiële situatie. Wat je maandelijks spaart, kun je normaal gezien ook maandelijks afbetalen. Een gouden regel: trek je maandelijkse uitgaven van je maandelijkse inkomsten af om je terugbetalingscapaciteit in te schatten. We geven je graag enkele tips mee om je schatting scherper te krijgen.

Bovenstaande methode geeft je geen garantie dat je dit bedrag effectief kunt lenen, maar helpt je om een beter zicht te krijgen op je financiële situatie en je terugbetalingscapaciteit. 

Je maandelijkse inkomsten en uitgaven

Om je terugbetalingscapaciteit voor een lening te berekenen, heb je je maandelijkse inkomsten nodig:

 

  • Je loon/werkvergoeding
  • Alimentatie
  • Een inkomen uit een zelfstandige activiteit of bijverdienste
  • De verhuur van een appartement of huis

Om je terugbetalingscapaciteit voor een lening te berekenen, heb je je maandelijkse inkomsten nodig:

 

  • Je loon/werkvergoeding
  • Alimentatie
  • Een inkomen uit een zelfstandige activiteit of bijverdienste
  • De verhuur van een appartement of huis

Je kunt je maandelijkse uitgaven opsplitsen in 2 grote categorieën: je vaste uitgaven en je huishoudbudget.

Onder je vaste uitgaven verstaan we:

 

  • Je lopende afbetaling (bv hypotheek) of huur voor je woning
  • Andere lopende afbetalingen, zoals een autolening of een persoonlijke lening
  • Houd ook rekening met je kredietkaarten en budgetfaciliteit (ook dat is een krediet). Reken ongeveer 7% van je totale kredietkaartlimieten op bij je uitgaven.

 

Je huishoudbudget omvat hoeveel het voor jou kost om te leven. Dat verschilt natuurlijk sterk van gezin tot gezin. Uit een studie van het Centrum voor sociaal beleid blijkt dat een alleenstaande in België maandelijks ongeveer 970 euro nodig heeft om rond te komen. In die kosten zitten naast voeding en kleding ook de huur en de typische maandelijkse facturen.

KBC Brussels-klant? Dan zie je meteen in de tool persoonlijk financieel beheer van KBC Brussels Touch je maandelijkse uitgaven.

Tel dan je inkomsten van enkele maanden op en neem daarvan het gemiddelde.

 

Dan tel je je maandelijkse inkomsten samen, maar let er wel op dat je geen inkomsten dubbel telt. Een voorbeeld: je verhuurt samen een appartement, dan mag je deze inkomsten maar één keer meerekenen.

 

Houd altijd de rente in het achterhoofd. In de verschillende simulatietools van KBC Brussels bereken je eenvoudig de rente op je lening.

 

Waarvoor kun je online lenen?

Financier je woning met onze hypothecaire lening en ontdek net als meer dn 40.000 klanten of je online een woningkrediet kunt aanvragen.

 

Financier je auto met onze autolening of met de tweedehandsautolening. Maar ook voor andere vervoermiddelen kun je bij ons terecht, zoals een lening voor je scooter, bromfiets, elektrische fiets, (sta)caravan en boot!

 

Wil je een lening aangaan voor werken aan je woning? Neem dan een kijkje naar de renovatielening. Zijn je verbouwingen voor minstens 50% energiebesparend? Kijk dan zeker eens naar onze energielening.

 

De schoolcarrière van je bolleboos financieren? Of misschien stap je binnenkort in het huwelijksbootje? Met een persoonlijke lening kun je dergelijke kosten spreiden.

 

Bij KBC Brussels financier je je plannen online met of zonder factuur. Onze online leningen gaan van 500 tot maximaal 50.000 euro. Heb je een grotere lening nodig? Kom dan zeker eens langs bij een KBC Brussels-kantoor in je buurt.

 

Let op, geld lenen kost ook geld.