Het is niet altijd simpel om je in Brussel te verplaatsen. Gelukkig zijn er heel wat diensten voor gedeelde mobiliteit om je daarbij te helpen. Auto's, scooters, steps, fietsen, taxi's ... Hieronder vind je de belangrijkste apps voor je smartphone om je makkelijker te verplaatsen in Brussel.
Free-floating en multimodaliteit
Free-floating houdt in dat je deelvoertuigen (steps, fietsen, scooters, auto's, enz.) gewoon kunt nemen en eender waar terugplaatsen binnen hun gebruikszone. Heel simpel: alles verloopt via een app die je downloadt op je smartphone.
De trend? Multimodaliteit! Dat is verschillende vervoerswijzen combineren om je nog efficiënter te verplaatsen. Er zijn tal van apps om je leven - en de stad -makkelijker te maken!
Met de auto
Poppy: auto's, vans, elektrische steps en fietsen
Naast ecologisch verantwoorde wagens verspreid over Brussel, Antwerpen, Gent, Leuven, Mechelen en Luik, heeft Poppy ook bestelwagens (met vaste standplaats) en elektrische fietsen en steps in zijn aanbod. Het platform laat je toe om je met de auto van de ene zone naar de andere te verplaatsen en (tegen betaling) te parkeren op de luchthavens van Brussel, Charleroi, Luik en Antwerpen.
Prijs:
Inschrijving: gratis
Ontgrendelkost: 1 euro
Auto's: vanaf 0,39 euro/min of 0,95 euro/km (+ verschillende dagtarieven) - 0,15 euro/min in pauze.
Bestelwagens: vanaf 0,42 euro/min of 1,02 euro/km (+ verschillende dagtarieven) - 0,15 euro/min in pauze - Alleen vaste standplaats.
Steps/Fietsen: 0,25 euro/min(+ verschillende dagtarieven) - 0,15 euro/min in pauze.
Cool:
- Keuze uit ecologisch verantwoorde wagens
- Prijs alles inbegrepen
- Gratis parking (behalve op de luchthaven en met vans)!
- Je kunt de auto's gebruiken tussen 6 Belgische steden + Charleroi luchthaven.
- De app geeft duidelijk de beschikbare voertuigtypes aan, in volgorde van nabijheid
Minder cool:
- een Poppy-auto blijft een auto ... soms sta je vast in het Brusselse verkeer (maar dan zijn er nog de steps en fietsen)
Miles
Autodelen met free-floating (nemen en terugplaatsen eender waar in de gebruikszone), gefactureerd per km. Voor langere trajecten zijn er ook uur- of dagtarieven beschikbaar. Alles is bij de prijs inbegrepen: brandstof, verzekering, parkeren. EN alles wordt geregeld met de app, ook de betaling.
Prijs:
Inschrijving: gratis
Ontgrendelkost: 1 euro
Gebruik: 0,98 euro per km (vanaf 34 euro voor 3 uur en 39 euro voor 6 uur). Parkeren in pauze: 0,29 euro/min.
Cool:
- Keuze uit benzinewagens met automaat
- Prijs alles inbegrepen
- Gratis parkeren
- Tarieven afgestemd op het gebruik
Minder cool:
- Een Miles-auto blijft een auto ... soms sta je vast in het Brusselse verkeer.
Maar dan is er nog altijd multimodaliteit.
Cambio
Deelauto's in verschillende modellen met vaste standplaats (inclusief bestelwagens en lichte vrachtwagens). Je ontgrendelt het voertuig met een app, maar de betaling wordt maandelijks gefactureerd. Keuze uit tarieven per uur, per km, voor een dag, 7 dagen,enz.
Prijs:
Inschrijving: eenmalige opstartkosten van 35 euro
Maandelijks abonnement: 4 euro (sporadisch gebruik) tot 22 euro (frequent gebruik)
Gebruik: afhankelijk van de wagenklasse en het abonnement Van 1,7 tot 4,6 euro per uur, van 0,26 tot 0,46 per km, enz.
Cool:
- Keuze uit auto's van verschillende types en groottes (van S tot XL)
- 200 standplaatsen in Brussel
- App om de auto te vinden en te ontgrendelen
- Zeer democratisch nachttarief
Minder cool:
- Nemen en terugplaatsen op dezelfde standplaats
- Niet zo praktisch abonnementssysteem
Per scooter
Felyx
Bij deze elektrische deelscooters, die je zonder sleutel kunt gebruiken, horen 2 helmen (met hygiënische bescherming) en een verzekering. Een rijbewijs B (of rijbewijs bromfiets klasse B) is verplicht.
Prijs:
Ontgrendelkost: 1 euro
Gebruik: 0,33 euro/min.
Parkeren in pauze: 0,10 euro/min.
Cool:
- Geen vervuiling, geen lawaai
- Je verplaatst je snel en moeiteloos door Brussel
- Je kunt een passagier meenemen (met helm)
Minder cool:
- Je verplaatsen in het verkeer in Brussel blijft gevaarlijk, vooral omdat de andere weggebruikers je niet horen aankomen ... Voorzichtig zijn dus!
Met de fiets
Ook bij de fietsen is er het een en ander veranderd in Brussel ...De klassieke deelfietsen (lees "zonder trapondersteuning") zijn bijna allemaal uit het stadsbeeld verdwenen. Alleen elektrische fietsen lijken nog in de smaak te vallen bij de fietsers die zich verplaatsen in de hoofdstad, die bekend staat om haar kuitenbijters! De elektrische fietsen die je in Brussel kunt gebruiken, worden vaak aangeboden door operatoren van deelsteps. Dit is het aanbod dat beschikbaar is in september 2023:
Villo!
Deelfietsen die je kunt nemen en terugplaatsen op een vaste locatie. Heeft het grootste aanbod in Brussel: 5.000 fietsen (1/3 elektrisch) op 360 locaties. Werkt met een jaarabonnement of dagelijkse tickets. Om de elektrische fietsen te gebruiken, moet je boven op het jaarabonnement een batterij huren die je thuis bewaart en oplaadt.
Prijs: afhankelijk van het abonnement: 3,50 euro per maand of 1,50 euro voor een dag. Het eerste half uur is gratis. Het tweede kost 50 cent, het derde 1 euro en alle volgende 2 euro. Optionele batterij voor e-Villo!: 4,50 euro/maand boven op het abonnement (batterij wordt thuisbezorgd en moet je zelf bewaren/opladen).
Cool:
- Je vindt de Villo!-fietsen overal in Brussel
- Er zijn meer dan 1.300 e-Villo!'s aan het bestaande aanbod toegevoegd
- Democratische prijs voor veelvuldig gebruik
Minder cool:
- Vrij zware fietsen
- Vaste standplaatsen
Blue-bike
Blue-bike biedt fietsen aan op vaste locaties in de meeste Belgische stations (inclusief de stations Brussels-Zuid, -Centraal, -Noord en -Luxemburg) en in heel wat mobiliteitspunten. Je kunt dus uit de trein stappen, met een Blue-bike naar je werk of een afspraak rijden en met dezelfde fiets terugkeren naar het station. Je gebruik wordt maandelijks via domiciliëring afgerekend.
Prijs:
Abonnement: 10 euro per maand (op de Blue-bike-website)
Gebruik: 3,5 euro per dag
Cool:
- Je vindt de Blue-bikes in de vier grote Brusselse stations
- Democratische prijs voor trein-werk-treingebruik
Minder cool:
- Vrij zware fietsen
- Vaste standplaatsen
- Geen app
Met de step
Je houdt ervan of net niet. Maar één ding is zeker: in Brussel is de concurrentie bikkelhard op de markt van de elektrische deelsteps. De operatoren verdringen er elkaar en verdwijnen even snel als ze gekomen zijn!
Op het moment van schrijven van dit artikel (september 2023), boden zeven operatoren steps aan tegen verschillende prijzen (zo'n 0,20 tot 0,25 euro/min. + 0,75 tot 1 euro ontgrendelingskosten): Bolt, Dott, Lime, Pony, Poppy, Tier en Voi.
De Brusselse regering wil tegen 2024 nog maar twee aanbieders overhouden, die 8.000 steps aanbieden in plaats van de huidige 20.000.
Cool:
- Je verplaatst je snel en voordelig in de stad!
- Overvloedig aanbod in Brussel
- Relatief comfortabele nieuwste modellen
Minder cool:
- Met de step rijden blijft gevaarlijk in het verkeer: wees voorzichtig!
- Steeds meer beperkingen in Brussel (verplichte parkeerzones, zones met beperkte snelheid, verboden zones, enz.)
Steps en fietsen: denk aan je veiligheid, rijd verzekerd!
Elektrische steps en fietsen zijn geen speelgoed en moeten zich zoals elk voertuig houden aan de verkeersregels. Een helm is niet verplicht, maar wel ten zeerste aanbevolen. Gebruik het fietspad als dat er is, dat vermindert de risico's aanzienlijk. Het is verboden om op de trottoirs te rijden. Als je klaar bent met rijden, parkeer je je scooter zonder de beweging van andere gebruikers te hinderen: denk aan PBM's in stoelen, kinderwagens en visueel gehandicapten die de gevels gebruiken om zich te oriënteren.
Om met een elektrische step te rijden, moet je 18 jaar zijn en een kredietkaart op jouw naam hebben. Als je een minderjarige toelaat om met een elektrische step te rijden, ben jij verantwoordelijk voor zijn of haar daden. Bij een ongeval (met voetgangers of andere weggebruikers) is het best om een aansprakelijkheidsverzekering te hebben om problemen te voorkomen. Je familiale verzekering dekt hier eventuele schade aan derden.
Goed verzekerd? Doe de check
Een auto met chauffeur
Uber
Een taxidienst waarbij alles via een app verloopt. De geschatte prijs van de rit wordt je op voorhand meegedeeld. Op je bestemming hoef je zelfs niet te betalen: de rit wordt automatisch gefactureerd via de app en ingehouden van je kredietkaart. Je moet alleen nog de chauffeur beoordelen op de kwaliteit van de dienstverlening.
Prijs: de app berekent op voorhand de geschatte prijs van de rit. Bij een grote vraag kan er een toeslag aangerekend worden (het percentage wordt meegedeeld).
Cool:
- Geen oproep, geen betaling: alles wordt geregeld via de app
- 24/7 beschikbaar
- De beoordeling van de chauffeurs houdt de kwaliteit van de dienstverlening in stand!
- De app biedt twee diensten aan: taxi's en maaltijdbezorging
Minder cool:
- Met de vraag stijgen ook de prijzen
Victor Cab
Dit Brusselse platform biedt dezelfde voordelen als Uber: bestellen via de app, prijs van de rit vooraf bekend, betaling via de app, enz. Maar er zijn toch enkele verschillen. Zo kun je ook betalen met de bankkaart en zelfs cash. De prijzen liggen dan wel iets hoger dan die van Uber, maar zijn vast bepaald met de taximeter en stijgen niet met de vraag.
Prijs: de app berekent op voorhand de geschatte prijs van de rit.
Cool:
- Hybride systeem tussen Uber en gewone taxi
- +/- 500 chauffeurs zijn 24/7 beschikbaar en er is keuze tussen verschillende soorten voertuigen, waaronder voertuigen voor personen met een beperkte mobiliteit (PBM)
- Je kunt een Victor Cab aanhouden op straat door het V-teken te maken!
Minder cool:
- Vaak lange wachttijden voor de PBM-voertuigen
Collecto
Collectieve taxidienst die alle dagen beschikbaar is tussen 23 uur 's avonds en 6 uur 's ochtends in het hele Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De dienst wordt aangeboden door de klassieke taxi's die meerdere klanten oppikken die hetzelfde traject willen afleggen. Je stapt in op een vast tijdstip en een welbepaalde locatie (200 vertrekpunten, meestal haltes van de MIVB), aangeduid met een Collecto-bord, die je kunt terugvinden via de app (waarmee je ook kunt reserveren en de taxi kunt herkennen). Je kunt je vervolgens voor een zacht prijsje laten afzetten op elk gewenste adres!
Prijs: 6 euro per persoon per rit
Cool:
- Zeer democratische prijs om 's nachts in alle veiligheid thuis te geraken
Minder cool:
- Vaste vertrekplaatsen en tijdstippen (zoals het openbaar vervoer)
Floya: de MIVB-app die alle apps samenbrengt
Plannen, reserveren, reizen, betalen! Met de Floya-app kun je je verplaatsingen in Brussel van begin tot eind regelen. Door de kaart van de multimodaliteit ten volle uit te spelen, natuurlijk. Maar ook door al je trajecten te optimaliseren. Als je eenmaal je route hebt bepaald, hoef je alleen nog maar je verschillende vervoersmiddelen te reserveren: tram, bus, trein, fiets, step, taxi ... En bij aankomst betaal je in de app als de operator geïntegreerd is, of bij de operator zelf.
Prijs:
Inschrijving: gratis
Gebruik: de gebruikelijke tarieven van de verschillende gebruikte vervoersmiddelen
Cool:
- De alles-in-éénaanpak, waardoor je je reisweg kunt optimaliseren
- Het gepersonaliseerde aanbod, dat rekening houdt met jouw voorkeuren
- De intelligente (en adaptieve) begeleiding tijdens het hele traject
Minder cool:
- Eerlijk? We hebben niks gevonden!
KBC Brussels Mobile: de app die ook jouw verplaatsingen in de stad makkelijker maakt
Wist je dat? In KBC Brussels Mobile vind je niet alleen alle bank- en verzekeringsdiensten zoals in een kantoor, maar ook een brede waaier aan extra diensten die specifiek gericht zijn op mobiliteit. Dat maakt het leven in de stad een stuk makkelijker!
- 4411: je parkeergeld betalen
- Brussels Airport: een Fast Lane Pass of Lounge Pass kopen
- Cambio: een deelauto reserveren zonder abonnement
- De Lijn: een ticket of tienrittenkaart voor bus of tram kopen
- Q8: voltanken en automatisch betalen
- MoveSmart: je leasewagen of -fiets beheren en pechverhelping aanvragen
- Q-Park: parkeren zonder ticket
- NMBS: je treinticket of meerrittenkaart kopen
- MIVB: je Mobib met 10 ritten herladen
- Deelfietsen: Mobit, Blue-bike of Velo Antwerpen huren voor een dag
De oplossing voor jouw verplaatsingen: een smartphone en een kredietkaart!
De meeste apps waarmee je deelvoertuigen kunt gebruiken of huren, werken met een kredietkaart. Heb je er nog geen? KBC Brussels biedt je een kredietkaart op jouw maat!