5 alternatieven voor de auto in Brussel

5 alternatieven voor de auto in Brussel

Mijn auto, mijn vrijheid. Maar in Brussel moet je er dan wel de files bijnemen. En de werken. En het gebrek aan parkeerplaatsen. Hoog tijd dus om de zachte mobiliteit eens uit te proberen. Terwijl je voorzichtig blijft en goed verzekerd. We geven een overzicht van 5 vervoerswijzen voor de stad waaraan je misschien niet gedacht had.

Zachte mobiliteit?

Dat zijn verplaatsingen te voet, met de fiets of elke andere niet-gemotoriseerde vervoerswijze. Met de benenwagen dus! Of een vervoermiddel met elektrische motor. Ontdek 5 bijzondere 'voertuigen' die almaar vaker te zien zijn in de straten of op de voetpaden van Brussel. En wat de veiligheid betreft: we bekijken ook hoe het zit met de verkeersregels en verzekeringen.

Wat de verzekering betreft, vallen motorrijtuigen die door hun mechanische kracht niet sneller rijden dan 25 km per uur, sinds een wetswijziging van 2 mei 2019 niet langer onder de verzekeringsplicht voor motorrijtuigen.

Deze motorvoertuigen, zoals elektrische fietsen, elektrische rolstoelen en andere gemotoriseerde voertuigen zoals elektrische skateboards, monowheels en elektrische scooters, zijn voortaan op basis van het Koninklijk Besluit inzake de persoonlijke levenssfeer verzekerd in de familiale verzekering (burgelijke aansprakelijkheid). Zij zijn ook verzekerd via wettelijke bescherming in het privé-leven.

Bromfietsen van klasse A en snellere elektrische fietsen vallen nog steeds onder de verzekeringsplicht.

1. Eenwieler: alsof je op ski's staat

eenwieler-straat

Dit is een gyroscopisch apparaat. Dat betekent dat je hem bestuurt door je lichaamsgewicht te verplaatsen. We moeten er wel bij zeggen dat het niet voor iedereen is weggelegd. Je moet toch eerst wat oefenen voor je op deze manier naar je werk kunt gaan.

Leuk

  • De compacte vorm, waardoor je hem overal kunt meenemen, ook op het openbaar vervoer, en hem makkelijk kunt opbergen bij je thuis of in de koffer van je auto
  • Oplaadbaar in een gewoon stopcontact


Minder leuk

  • De acrobatische kant ervan: heb je het moeilijk om je evenwicht te houden, waag je er dan niet aan

Prijs: tussen 500 en 2.000 euro. Je hebt er al een hele goeie voor 1.000 euro
Heb je een verzekering nodig? Er is geen specifieke verzekering verplicht. In geval van schade aan derden of bij een ongeval kun je een beroep doen op je familiale verzekering.

2. Hoverboard: recht uit de toekomst

hoverboard-stedelijk-omgeving

De naam komt van het zwevende skateboard dat Marty McFly gebruikte in de film Back to the Future. Behalve dat dit twee wielen heeft aan de zijkant en je er frontaal op staat. Ook dit is een gyroscopisch vervoermiddel dat toch een zekere behendigheid vraagt vooraleer je je in het avontuur stort.

Leuk

  • De prijs, die toch schappelijker is dan de meeste vervoermiddelen die we hier omschrijven
  • Het gewicht (ongeveer 12 kg), behoort ook tot een van de lichtste hier

Minder leuk

  • Het is toch de bedoeling dat zo'n hoverboard door de lucht vliegt, Great Scott!
  • Dit onvoorspelbare ding vereist een vlakke ondergrond om het goed te kunnen besturen. Niet evident in Brussel!
  • De goedkope modellen kunnen gevaarlijk zijn (oververhitting en zelfs ontploffing van de batterij)

Prijs: ongeveer tussen 300 en 800 euro
Heb je een verzekering nodig? Er is geen specifieke verzekering verplicht. In geval van schade aan derden of bij een ongeval kun je een beroep doen op je familiale verzekering.

Eenwieler en hoverboard: wetgeving met variabele snelheid

  • Minder dan 6 km/u: in theorie mag je aleen maar op het voetpad rijden. Maar in Brussel mogen voertuigen op wielen niet meer op de stoep... en we rijden zelden minder dan 6 km/u!
  • Tussen 6 en 18 km/u: je moet het fietspad gebruiken, of de openbare weg als er geen fietspad is
  • Boven 18 km/u: in theorie bestuur je dan een wagen. Met alle wettelijke verplichtingen die dat met zich meebrengt. De wetgeving is nog vaag hierover, maar je kunt beter voorzichtig (en verzekerd) zijn als je zo'n bolide hebt!

3. Elektrische step

elektrische-steps

De elektrische versie van de klassieke step. Je beweegt je moeiteloos voort in het verkeer, sierlijk rechtopstaand op je platform.

Leuk

  • De vlotte besturing, het comfort, het gebruiksgemak
  • Er staat een claxon op, wat handig kan zijn in Brussel (maar je moet er ook geen misbruik van maken)
  • De mogelijkheid om hem op te plooien (hoewel dat niet altijd even vlot gaat) en mee te nemen op het openbaar vervoer


Minder leuk

  • Vrij duur, hoewel de prijs gerechtvaardigd is door het hogere comfort tegenover de twee vorige
  • Het gevaar van het gebruik ervan in het verkeer
  • Het gewicht van de opgeplooide step als je hem moet meenemen of opbergen

Prijs: er zijn modellen verkrijgbaar vanaf 200 euro. Maar als je de step wilt gebruiken als vervoermiddel, reken dan op minimaal 800 euro.
Heb je een verzekering nodig? Er is geen specifieke verzekering verplicht. In geval van schade aan derden of bij een ongeval kun je een beroep doen op je familiale verzekering.

4. Elektrische fiets

elektrische-fiets

De fiets is al goed verbreid in de stad en is zeker een van de meeste gebruikte alternatieve vervoermiddelen. De elektrische versie geeft je een extra duwtje in de rug op de hellingen.

Leuk

  • De elektrische ondersteuning is meer dan welkom in de vaak steile straten van Brussel: we spreken niet voor niets van de benedenstad en de bovenstad!
  • Je betaalt geen belastingen. En dat is wel het geval bij een motorfiets of scooter. Maar goed, je moet dan weer wel een beetje trappen.

Minder leuk

  • Het gewicht (rond de 30 kg). Vrij zwaar, zeker als je hem thuis moet binnenzetten
  • Te weinig oplaadpalen in Brussel

Prijs: tussen 1.000 en 4.000 euro
Heb je een verzekering nodig? Er is geen specifieke verzekering verplicht. In geval van schade aan derden of bij een ongeval kun je een beroep doen op je familiale verzekering. In Brussel kan het daarentegen nuttig zijn een verzekering voor diefstal en schade te nemen, speciaal voor fietsen.
Let op: sommige elektrische fietsen moeten verzekerd zijn bij een autoverzekering. Meer info hier.

5. Elektrische scooter

elektrische-scooter

We zien de elektrische aandrijving overal opkomen. Ook bij de scooters, die hun traditionele motor hebben ingeruild voor een groener alternatief, maar tegelijk hun leuke urban design weten te behouden.

Leuk

  • De elegante combinatie van de scooter en de elektrische aandrijving
  • De snelheid waarmee je je verplaatst (de snelste van dit lijstje)

Minder leuk

  • Belasting op de inverkeerstelling, inschrijving, homologatie en ... jaarlijkse verkeersbelasting

Prijs: vanaf 2.000 euro
Heb je een verzekering nodig? Een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid Auto is verplicht (maar daarover vraag je beter meer informatie bij de fabrikant).

Goed verzekerd? Doe de check

Een lening nodig om je voertuig te kopen?