Op 26 mei van dit jaar worden de 705 leden van het Europees Parlement voor 5 jaar verkozen door de burgers van de 27 lidstaten van de Europese Unie. 27 omdat, tenzij de situatie verandert, Groot-Brittannië er niet meer bij zal zijn. Ben je een expat in België en onderdaan van een EU-lidstaat, dan heb je uiteraard wel het recht om te stemmen. Maar dan moet je je wel voor 28 februari 2019 inschrijven op de kiezerslijst. We vertellen je nog even hoe je dat doet.
26 mei: Europese, federale en regionale verkiezingen
Behalve voor de Europese verkiezingen gaan de Belgen op 26 mei 2019 ook naar de stembus om hun vertegenwoordigers in de Kamer en in de regionale en gewestelijke parlementen te kiezen. Europese burgers die in België wonen, kunnen niet deelnemen aan die laatste twee, maar ze kunnen wel vanuit België stemmen voor de Europese verkiezingen. Ze moeten dan wel voldoen aan alle wettelijke vereisten.
4 voorwaarden om als expat te mogen stemmen
- De nationaliteit van een lidstaat van de Europese Unie bezitten
- Een hoofdverblijfplaats in een Belgische gemeente hebben en uiterlijk op 1 maart 2019 ingeschreven zijn (of vermeld staan voor Europese ambtenaren) in het bevolkingsregister (of vreemdelingenregister) van die gemeente
- Minstens 18 jaar oud zijn op 26 mei 2019 en volledig kiesrecht hebben
- Ingeschreven zijn op de kiezerslijst met het daartoe bestemde formulier, dat je uiterlijk op 28 februari 2019 volledig ingevuld aan je gemeentebestuur bezorgt
Heb je deze 4 voorwaarden vervuld en heeft het gemeentebestuur je aanvraag goedgekeurd, dan word je opgeroepen en moet je op 26 mei gaan stemmen (er is stemplicht in België). Je kunt dan natuurlijk niet meer in je eigen land stemmen. Heb je in het verleden al eens een inschrijvingsformulier ingevuld in België en ben je toen goedgekeurd, dan hoef je niets meer te doen en word je automatisch opgeroepen.
Afhankelijk van de gemeente gebeurt de stemming elektronisch of op papier. Wil je weten welke stemmethode jouw gemeente gebruikt, neem dan eens een kijkje op de website van de federale overheid.