Je zonnebril en je reisgids liggen netjes klaar. Je lijkt helemaal voorbereid om op reis te vertrekken. Tot je je afvraagt hoe je ter plekke gaat betalen.
Zoals je wellicht weet, wordt onze euromunt niet overal aanvaard. Daarvoor hoef je niet eens naar de andere kant van de wereld te trekken. In Engeland, Zwitserland en Polen bijvoorbeeld, betaal je met een andere munt.
Een debet- of kredietkaart brengt mogelijk redding, al kan het nooit kwaad om wat contant geld op zak te hebben. Maar hoe geraak je eigenlijk aan vreemde munten?
1. Bestellen met Kate en afhalen in een KBC Brussels-kantoor
Misschien is je eurocent net op tijd gevallen en is het dus nog niet te laat om bijvoorbeeld je Amerikaanse Dollars te bestellen bij KBC Brussels. Dat kun je eenvoudig gratis online regelen. Kate in KBC Brussels Mobile staat ook altijd en overal voor je klaar. Je vraagt aan Kate gewoon 'vreemde munten bestellen' en Kate zorgt ervoor dat het geld op je wacht in het kantoor dat jij kiest.
Houd er wel rekening mee dat je gemiddeld 3 werkdagen moet wachten op je biljetten. Een kantoor binnenwandelen en meteen andere valuta meenemen, is dus niet mogelijk.
2. Op de luchthaven
Eenmaal aangekomen op de luchthaven, wil je misschien een versnapering kopen. Maar daar sta je dan zonder Deense kronen. Al snel spot je een kantoor om je euro’s te wisselen. Maar is dat wel een slim idee? Niet echt, want door het gebrek aan concurrentie krijg je op de luchthaven zeker niet de beste tarieven.
3. In een buitenlands wisselkantoor
Je vakantiebestemming bestaat gelukkig uit meer dan de luchthaven. In een stad zul je dus meer wisselkantoren vinden. Door de concurrentie tussen de kantoren, kun je hier wellicht wel rekenen op een gunstiger tarief dan op de luchthaven. Verblijf je in een kleiner dorp? Dan loop je weer het risico dat je je geld niet voor de beste prijs zult kunnen wisselen.
4. Aan een buitenlandse bankautomaat
Met een debet- of kredietkaart op zak, kun je altijd makkelijk geld opnemen in andere valuta, binnen én buiten de eurozone. Afhankelijk van het type kaart en de bestemming kan het zijn dat je kosten moet betalen wanneer je geld opneemt. Sowieso is het slimmer om bijvoorbeeld met je kredietkaart een keer 125 euro af te halen, in plaats van vijfmaal 25 euro. De kosten van die ene keer liggen namelijk lager dan de opgetelde kosten van vijf geldopnemingen.
Extra weetjes en tips
- Geld wisselen kost geld, daar kun je helaas niet onderuit.
- Check altijd online de huidige wisselkoers. Zo weet je of je waar krijgt voor je geld.
- Op reis buiten Europa? Stel je debet- en/of kredietkaart in KBC Brussels Mobile of KBC Brussels Touch open voor wereldwijd gebruik. Alleen dan kun je er ook mee betalen of geld opnemen.
- Wissel alleen geld bij bekende bedrijven. Let dus op voor dubieuze handelaars op straat. Zo vermijd je dat je valse biljetten aangesmeerd krijgt.
- Probeer tijdens je reis niet te veel muntjes te verzamelen. Die kun je bij je terugkomst niet meer omwisselen.
Waar kun je de euro wel gebruiken?
Op heel wat plaatsen binnen Europa is het mogelijk om met de euro te betalen. Naast België kan dat ook in Andorra, Cyprus, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Kosovo, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Monaco, Montenegro, Nederland, Oostenrijk, Portugal, San Marino, Slovenië, Slowakije, Spanje en Vaticaanstad.
Staat je reisbestemming niet in de bovenstaande lijst? Dan heb je vreemde valuta nodig.