Wat is beleggen?

Beleggen heeft natuurlijk als doel geld verdienen. Je koopt iets en verkoopt het weer als het veel waard is geworden. Beetje kort door de bocht, want al snel komen termen zoals ‘de beurs’, ‘aandelen’ en ‘risico's en kosten’ je rond het hoofd gevlogen. Geen stress, we leggen in mensentaal uit wat beleggen betekent en waarom het iets voor jou kan zijn.

Wat betekent beleggen?

De korte definitie: je geld aan iets besteden waarvan je hoopt dat het opbrengt. De iets langere uitleg: je geld gedurende een bepaalde periode in beleggingsproducten investeren met de verwachting dat ze later meer waard worden en je dus rendement opleveren.

Waarom zou je beleggen?

Dat kunnen we heel kort samenvatten: omdat je spaargeld aan waarde verliest. Zolang de rente op het spaarboekje mager blijft en inflatie het leven prijziger maakt, kun je jaar na jaar minder kopen met hetzelfde geld. Alles wordt sneller duurder dan de rente kan bijbenen. Sparen is sowieso slim, maar is vooral nuttig als reserve voor onverwachte situaties.

Met beleggen kun je intussen meer geld proberen te verdienen met je geld. Vergelijk het met fietsen. Sparen is als een veilige stadsfiets en beleggen als een vlotte koersfiets. Met de eerste geraakt je geld -zonder veel meer- van A naar B, en de tweede brengt wat meer risico’s met zich mee, maar kan je centen wel sneller laten vooruitgaan.

Waarin kun je beleggen?

Er zijn verschillende beleggingsproducten. Het ene vereist wat meer kennis, het andere brengt dan weer meer risico’s en kosten met zich mee. Een overzicht van de bekendste: 

  • Aandelen: je koopt een stukje van een bedrijf. Een aandeel is een deel van een onderneming, en door erin te investeren word je aandeelhouder en dus mede-eigenaar van dat bedrijf.
  • Obligaties: je leent geld uit aan een bedrijf of aan de overheid en het bewijs daarvan heet een obligatie. De rente en looptijd worden vooraf bepaald. Na het aflopen krijg je doorgaans je geld terug en ondertussen krijg je interest. Er zijn bedrijfsobligaties met als uitgever een bedrijf, en overheidsobligaties met als uitgever een land. Geld uitlenen aan een bank kan ook, dat zijn dan kasbons.
  • Beleggingsfondsen: je belegt in een variatie aan financiële producten waaronder aandelen en obligaties. Dat pakketje met verschillende types zorgt ervoor dat je niet afhankelijk bent van de resultaten van één sector of bedrijf. Professionele fondsbeheerders zijn voortdurend bezig met opvolgen en bijsturen. 
  • Beleggingsverzekeringen: je combineert hiermee een levensverzekering met een belegging in één of meerdere fondsen. Met andere woorden, je bouwt een kapitaal op door middel van beleggingen en dit wordt (uiteindelijk) uitgekeerd aan je erfgenamen.

Klinkt interessant?

Je kunt zelf aan de slag of rekenen op advies van onze experts. Die kunnen op basis van je situatie en voorkeuren inschatten wat bij je past. Wil je beginnen met beleggen, dan helpen we je graag op weg met onze toegankelijke formules zoals beleggen met je wisselgeld of een beleggingsplan.

Zo begin je met beleggen