Gaat cyberbeveiliging gouden tijd tegemoet?
Cybercriminelen vallen het elektriciteitsnetwerk aan, waardoor stroomuitval dreigt voor miljoenen mensen. Ze verschaffen zich wereldwijd toegang tot het Windows-besturingssysteem en vragen losgeld om de versleutelde bestanden weer te ontgrendelen. Ze stelen je creditcard gegevens en zetten je Facebookprofiel te koop op het dark web. Het zijn slechts enkele voorbeelden uit een reeks waargebeurde cyberaanvallen, waarbij criminelen proberen om data te bemachtigen, netwerken en fysieke infrastructuur te verstoren en er geld uit te slaan. Cybersecurity biedt een antwoord op deze dreiging.
Onderzoek van het World Economic Forum toont aan dat cybercriminaliteit in de top 10 staat van de belangrijkste risico’s die de economische en financiële stabiliteit van een land in het gedrang brengen.
Joris Franck, aandelenanalist bij KBC Asset Management
Hoe meer data beschikbaar, hoe meer er gestolen kan worden
IT is de bouwsteen van ons dagelijkse leven. Technologie- en internetbedrijven komen voortdurend met nieuwe toepassingen en deze creëren almaar meer data. De halfgeleiderindustrie bijvoorbeeld, maakt steeds snellere en betere computerchips, waardoor rekenkracht en opslagcapaciteit toenemen. Bedrijven worden meer geautomatiseerd en gedigitaliseerd. Recent verscheen ChatGPT op het strijdtoneel. Eindgebruikers smullen ervan en voeden op hun beurt het model achter de tool met eigen data.
Zo produceren en consumeren we met z’n allen steeds meer en sneller data: met onze smartphone, onze laptop, onze wagen, het internet of things,... In de toekomst zal dit alleen maar toenemen.
Intussen kijken cybercriminelen hongerig toe en komen ze weldra als kraaien om de brokken. Want, hoe meer overheden, bedrijven en privépersonen zich op het digitale spelbord bewegen, hoe meer data er beschikbaar is om te stelen.
Geopolitieke risico’s en regelgeving versterken de nood aan cyberbeveiliging
Naast toenemende data hebben ook geopolitieke ontwikkelingen een belangrijke invloed op cybercriminaliteit. Volgens het laatste World Economic Forum (WEF) Global Risk Report 2023 staat cybercriminaliteit in de top 10 van de belangrijkste risico’s voor de economische en financiële stabiliteit van een land. Samen met klimaatverandering, duurzaamheid en geopolitieke complexiteit is cybersecurity dan ook één van de belangrijkste gespreksonderwerpen op het WEF.
Ook regelgeving dwingt bedrijven om in cyberbeveiliging te investeren. Wie de bescherming van gegevens en privacy van de GDPR-regelgeving niet volgt, riskeert stevige boetes.
Volgens Gartner, een Amerikaans IT-onderzoeks- en adviesbureau, maakte cybersecurity vroeger slechts een beperkt deel van de totale IT-budgetten van een bedrijf uit, maar is het intussen het tweede grootste en één van de snelst groeiende IT-investeringen geworden. Het is niet langer een IT-probleem, maar onderdeel van de bedrijfsstrategie tot op het niveau van de raad van bestuur. Omwille van hun noodzaak zijn deze investeringen dan ook van cyclisch naar strategisch geëvolueerd.
Cyberbeveiliging is vandaag al een noodzaak en zal de komende jaren nog aan belang winnen.
Joris Franck, aandelenanalist bij KBC Asset Management
Verdediging is en blijft de beste aanval
Cybersecurity is een verdedigingslinie van technische oplossingen, processen en beleid die computersystemen en data beschermt tegen cybercriminaliteit. Er zijn meerdere manieren om zich tegen hackers te verdedigen, zoals het opzetten van een beveiligingsperimeter die de grens tussen de interne en externe organisatie bewaakt, ook wel netwerkbeveiliging genoemd, alsook beveiliging via identiteits-en toegangsmanagement. Sinds het thuiswerken tijdens COVID-19, heeft ook de ‘zero trust architectuur’ aan belang gewonnen. In tegenstelling tot de eerdergenoemde, meer traditionele bedrijfsbeveiliging waarbij een ‘firewall’ de bedrijfsmuren beschermt tegen gevaren van buitenaf, monitort de ‘zero trust architecture’ ook elke actie van binnenuit.
We zijn al jaren getuige van het kat-en-muisspel tussen criminelen en IT-departementen. De toekomst blijft uitdagend.
Joris Franck, aandelenanalist bij KBC Asset Management
Cyberbeveiliging vergt specifieke expertise en is sterk onderhevig aan verandering.
De wereld beweegt voortdurend, wat ook voor cybercriminelen of hackers steeds nieuwe mogelijkheden schept. Ze vinden telkens nieuwe manieren om bedrijven aan te vallen. Bedrijven ontdekken dit, dichten het veiligheidslek, waarna ze opnieuw beginnen aan een volgende ronde.
Het werven en behouden van talent in cybersecurity blijkt een belangrijke uitdaging. Bij de meeste bedrijven heerst een krapte aan mensen met de nodige talenten en vaardigheden in cyberbeveiliging. In 2022 steeg de wereldwijde kloof tussen vraag en aanbod van werknemers op het gebied van cyberbeveiliging met 26% tot 3,4 miljoen. Omdat de kennis rond cyberbeveiliging bij de meest bedrijven minimaal is, is de dienstverlening ook exponentieel gegroeid.
Cyberbeveiliging biedt kansen voor de belegger
Het gigantische groeipotentieel van cybersecurity is ook vermogensbeheerders niet ontgaan.
Cyberbeveiliging behoort tot een van de snelst groeiende niches binnen de trend van digitale transformatie. De belegger mag de komende jaren een sterke groei in dit domein verwachten.
Joris Franck, aandelenanalist bij KBC Asset Management
Al blijft het uitkijken in welk bedrijf geïnvesteerd wordt. Cyberbeveiliging omvat zowel gevestigde waarden, als nieuwkomers. Een gevestigde waarde die marktaandeel verliest aan nieuwkomers en het tij niet kan keren, is uiteraard niet interessant om in te beleggen. Een goede kennis van zaken en een gezonde spreiding blijven, zoals steeds bij beleggen, belangrijk.
Meer lezen over thematisch beleggen?
Dit artikel is louter informatief en mag niet als beleggingsadvies beschouwd worden.