Ziekte of ongeval in het buitenland?

Ziekte of ongeval in het buitenland?

Niemand die eraan wil denken, maar soms gaat het mis op vakantie. Wat doe je als je ziek wordt op vakantie in het buitenland? En wat met een ongeval? Wie draait op voor de medische kosten?

Welke verzekering?

De ziekteverzekering van de mutualiteit omvat ook een reisverzekering, maar die dekt maar een beperkt aantal kosten. Bekijk daarom of een bijkomende reisbijstandsverzekering en eventueel een hospitalisatieverzekering aan te raden zijn.

Reisbijstand van de mutualiteit

Via de mutualiteit ben je ook in het buitenland verzekerd bij ziekte of ongeval. Die verzekering is echter beperkt en bij de meeste mutualiteiten niet wereldwijd. Informeer op voorhand bij je mutualiteit wat er precies gedekt wordt. Mag je bijvoorbeeld een ziekenhuis kiezen of zijn er beperkingen? Wat met medische kosten voor de nazorg in België? Wat met repatriëring, zowel van jezelf als je gezinsleden? 

Belangrijk

  • De reisbijstand van de mutualiteit geldt normaal ook voor studerende kinderen in het buitenland. Sommige landen zijn echter uitgesloten: informeer ernaar bij je ziekenfonds.
  • Hou rekening met de reisadviezen van buitenlandse zaken. Reis je naar een land waarvoor een negatief advies gegeven werd, dan ben je niet verzekerd bij ziekte of ongeval.
  • Vraag op voorhand na welke documenten je moet meenemen. Dat kan dan gaan om de Europese ziekteverzekeringskaart en de World Assistance kaart. Je SIS-kaart is niet voldoende.
  • Informeer ook wat je moet doen als je ziek wordt of een ongeval hebt (de procedure kan verschillen per mutualiteit): binnen de hoeveel tijd moet je de mutualiteit informeren? Welke documenten moet je voorleggen in het ziekenhuis? ...

Reisbijstandsverzekering

De mutualiteit dekt niet alle kosten. Een extra reisbijstandsverzekering is in veel gevallen nuttig. Vraag duidelijk welke extra kosten daarmee gedekt worden, zoals repatriëring van gezinsleden, kosten voor medische nazorg, een eenpersoonskamer, administratieve en logistieke bijstand…

Hospitalisatieverzekering

Wil je helemaal zeker zijn van een goede dekking, dan is een hospitalisatieverzekering aangewezen. Informeer opnieuw wat er precies gedekt is. Wat bijvoorbeeld met ski-ongevallen: ben je ook verzekerd als het ongeval plaats heeft naast de piste? Wat met bijvoorbeeld kosten van een zoekactie na een lawine? Kan er eventueel een familielid vanuit België komen en zijn die kosten dan vergoed? Moet je de ziekenhuisfactuur eerst zelf betalen of wordt dat rechtstreeks geregeld met de verzekeraar? …

Weeg dus op voorhand af wat je allemaal verzekerd wilt zien, en leg de verschillende mogelijke verzekeringen naast mekaar. Bekijk wat voor jou belangrijk is en hou rekening met je eigen financiële mogelijkheden.