Hoe zat dat ook alweer met die beleggingen?
Je liquiditeitsoverschotten staan al even op je spaarboekje en leveren nauwelijks iets op. De waarde van je geld daalt zelfs doordat de rente op je spaarrekening lager is dan de inflatie. Zo verlies je elk jaar aan koopkracht. Hoog tijd dus om over te gaan tot actie door te beleggen!
Maar mag dat wel met je vennootschap? Misschien heb je daarover tegenstrijdige berichten gehoord. De ene is ervan overtuigd dat je dat niet mag met je onderneming, terwijl de andere het omgekeerde beweert. En zelf heb je niet de tijd om alle regels op te zoeken en bij te houden.
Ondertussen op de spaarrekening…
Door al die twijfel blijven de liquide middelen van je onderneming op je spaarboekje staan. Een goede investeringsopportuniteit zal wel eens in je schoot vallen, toch? Ondertussen vliegen de maanden en jaren voorbij zonder dat er iets gebeurt. Zonder dat je geld rendeert.
KBC Brussels neemt alle twijfels weg
Wil je voor eens en voor altijd weten of je mag beleggen met je vennootschap en wat de fiscale gevolgen daarvan zijn? Deze en enkele andere veelgestelde vragen beantwoorden we hieronder.
Ook als je er nog een woordje uitleg bij wilt, staan we voor je klaar. Kom daarvoor op gesprek bij onze expert Vermogensopbouw voor ondernemers en breng je boekhouder gerust mee. Laat je gegevens achter, dan nemen we snel contact met je op.
Veelgestelde vragen
Jazeker! Tenzij het anders beschreven staat in je oprichtingsstatuten, mag je met je vennootschap beleggen. Ben je nog niet helemaal zeker? Informeer dan rechtstreeks bij onze expert Vermogensopbouw voor ondernemers.
Ja, je kunt je belegging altijd stopzetten of afkopen tegen een bepaalde prijs, mogelijk tegen een lagere koers dan die waaraan je de belegging hebt gekocht. Als de investeringsopportuniteit interessant genoeg is, zal die afkoopsom gecompenseerd worden.
Bovendien creëert je geld potentieel wel meerwaarde, terwijl datzelfde geld op een spaarrekening enkel in waarde verminderd zou zijn.
In principe mag je met je onderneming zoveel beleggen als je wilt en kunt. Toch zijn er zaken waar je rekening mee moet houden. Onze expert Vermogensopbouw weet er alles over. Laat je gegevens achter, dan helpt hij je graag met de persoonlijke berekening van je belegbare kapitaal.
Bij die berekening houdt hij rekening met:
- je beleggersprofiel en de beleggingshorizon van je vennootschap,
- de persoonlijke situatie van jou als bedrijfsleider,
- de fiscale aspecten zoals de notionele interestaftrek, vennootschapsbelasting en het verlaagde tarief.
Er verandert niets aan de fiscale situatie van je vennootschap als je rekening houdt met enkele fiscale regels. Beleg je binnen het kader van die regels, dan blijft je onderneming genieten van het verlaagde tarief van de vennootschapsbelasting en de notionele interestaftrek. Lees hieronder meer over de gevolgen voor je belastingen.
Dat hangt van je situatie af. Algemeen genomen is de opbrengst van je belegging belastbaar binnen de vennootschapsbelasting. Zowel ontvangen interesten en dividenden als gerealiseerde meerwaarden vormen een belastbaar inkomen. Bij de uitkering van de interesten en dividenden wordt dan ook roerende voorheffing ingehouden die onder bepaalde omstandigheden als voorschot op de verschuldigde vennootschapsbelasting verrekend kan worden.
Als je vennootschap belegt in aandelen kom je onder bepaalde strikte voorwaarden in aanmerking voor een speciale belastingaftrek. Om de Definitief Belaste Inkomsten of DBI-aftrek te kunnen genieten, moet je wel aan specifieke voorwaarden voldoen. Bepaalde beleggingsvennootschappen (de DBI-beveks) houden rekening met die voorwaarden, waardoor de opbrengsten die je vennootschap daarvan ontvangt geheel of gedeeltelijk in aanmerking kunnen komen voor de DBI-aftrek.
De bovenstaande antwoorden zijn van algemene aard. Ben je op zoek naar specifieke informatie voor je vennootschap? Laat je gegevens achter, dan neemt een expert Vermogensopbouw voor ondernemers contact met je op.
Maar heb je wel tijd en kennis genoeg om te beleggen?
Ben je overtuigd dat beleggen de beste optie is voor je geldreserves, maar weet je niet wat er van je wordt verwacht? Het hoeft allemaal niet moeilijk of tijdrovend te zijn. Je bent er namelijk zoveel of zo weinig mee bezig als je zelf wilt. Lees hier meer over onze verschillende beleggingsmethodes.